Experts halsstarrig somber

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De maand mei was weer een mooie beursmaand. De AEX ging omhoog, dit keer met 0,6%. De bedrijven hebben ook nog 0,9% aan dividend uitgekeerd. Maar dat staat op uw bankrekening en zit niet in de koersen.

De total return midkap index ging zelfs met 3,1% omhoog, voorgetrokken door aandelen als AirFrance Air France-KLM (+30.1%) en OCI +19.1%). Overigens is opvallend dat het ongewogen gemiddelde van alle 25 AEX aandelen wel daalde, met 0,9%. Desalniettemin blijven de experts somber gestemd. Somberder dan de afgelopen manden zelfs. Reden te over. Griekse betalingsproblemen, Italiaanse verkiezingen, een ECB die haar voet van het monetaire gaspedaal af gaat halen, een FED die de rente verhoogt en men vindt aandelen te duur. Genoeg om je zorgen te maken als belegger.

Analistenadviezen

Ook voor het komende halfjaar zien we het zelfde sentimentsbeeld, met dezelfde redenen.

Beursadviezen

Slechte keuzes voor mei

De aandelenkeuzes van de afgelopen maand waren simpelweg slecht. AKZO Nobel moest wel stijgen, althans dat dacht men. Er zou immers een bod komen. En als de beurs zou dalen zou het aandeel wel blijven liggen. Niets minder bleek waar. Met het verliezen van de rechtszaken, verloren beleggers de hoop op de overname en de daarmee kromp de overname premie. Per saldo verloor het aandeel 7,2%. Ook de keuze voor Randstad was niet geweldig.

Dat aandeel daalde 5,9%. Bij de floppers ging het zo-zo. Galapagos daalde met bijna 8% en ook Altice ging naar beneden. Unilever liet weer een stijging zien, dit keer van 5,3%. Per saldo verloor een long/short fonds 3,1%. Een schrale troost is dat de IEX lezers het nog veel slechter deden. Zij hadden KPN bij de losers staan, terwijl dat aandeel met 14,1% steeg. Aan het eind van de mand was hun long /short performance -7,9%.

Adviezenaandelen

AEGON de topper en Altice weer grote flopper voor mei

Voor de komende maand maakt AEGON een opmerkelijk debuut. Na alle zorgen over de balans, zorgde de verkoop van een bedrijfsonderdeel dat deze zorgen naar de achtergrond verdwenen. Ahold is nummer 2. Bij de floppers komt de vaste waarde Altice weer naar voren. Dit jaar stond het iedere maand op de flopperslijst en meestal op nummer 1 of nummer 2. ASML , toch een beurslieveling, staat deze maand op nummer 2, samen met Arcelor. Dat aandeel liet vorig maand al een flinke veer, maar de experts denken dus dat het doorzet. Verder staan net als vorige maand Unilever en Galapagos weer bij de floppers.

Beursaandelen

Deze maand deden 78 experts aan de enquête mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.