BNY Newton noemt beurzen te duur

Suzannehutchins
Suzanne Hutchins

De wereldeconomie sputtert voort en beleidsmakers kunnen nog maar net alle ballen hoog houden, zegt Suzanne Hutchins, global investment manager en lid van het Real Return team van Newton, een boutique van BNY Mellon. Volgens haar is het economisch klimaat fragiel en staan de waarderingen op hun hoogste punt. Het is tijd om voorzichtig te worden en risico’s af te bouwen.

In het vierde kwartaal van 2016 waren beleggers gericht op reflatie, waarvan financials en cyclische waarden profiteerden. Maar in het eerste kwartaal van 2017 was een omkeer zichtbaar, volgens Hutchins. Newton heeft gediversifieerd afstand genomen van 'Trump trades'. In plaats daarvan zijn, naast de ingenomen posities in emerging market debt, zoals Mexicaanse staatsobligaties, Indiase aandelen ingekocht, zoals multi-business bedrijf ITC en financiële dienstverlener Vakrangee.

Trump helpt niet echt mee

President Donald Trump heeft nog nauwelijks iets kunnen realiseren van zijn op reflatie gerichte campagnebeloftes, die de afhankelijkheid van monetair beleid zouden verschuiven naar fiscale stimulering. Hij wordt in beslag genomen door binnenlandse problemen (inclusief impeachment) en naarmate hij thuis op economisch terrein minder vooruitgang boekt, lijkt hij agressiever te worden met betrekking tot het buitenlandse handelsbeleid. Dit protectionistische beleid is niet bevorderend voor hogere economische groei in de VS of wereldwijd, merkt Hutchins op.

Hoe lang gaat het nog goed met China?

In 2016 heeft China 4400 miljard US dollar aan nieuw krediet ('helikoptergeld') in de economie gepompt, stelt Hutchins. Het tempo van kredietgroei vertraagt, China is nu meer bezorgd over de financiële stabiliteit. De Chinese productie PMI heeft gepiekt en blijft staan op 50, maar het groeitempo neemt af. Dit zal invloed hebben op de rest van de wereld, zegt Hutchins.

Inflatie schiet tekort

Wereldwijd blijft de inflatie ondermaats, geeft Hutchins aan. In de VS lijkt de inflatie van de grond te komen, maar hoewel een renteverhoging volgend op de Fed-meeting van juni te verwachten is, lijken daaropvolgende renteverhogingen minder waarschijnlijk. Newton’s Real Return team neigt meer naar deflatie als gevolg van een overaanbod van goederen en diensten, technologische disruptie en de enorme schuldenlast. Vandaar de voorzichtige houding van Newton.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.