Experts blijven somber in enquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De AEX is in augustus met 2,4% gedaald. En dat hadden de experts ook verwacht. Ze zijn al een tijdje somber en de AEX hapert al een tijdje. Sinds eind maart heeft de AEX niets gedaan. U heeft in de tussentijd natuurlijk wel dividend ontvangen.

Ook de komende maand blijft men somber gestemd. Genoeg reden; het aanstaande schulden plafond in de US, geopolitieke omstandigheden, Trump en natuurlijk de mogelijke terugtrekkende beweging van centrale banken. Als laatste werd er nog de lagere dollar genoemd die de winsten van veel Nederlandse bedrijven onder druk zet.

 • optimistisch 29%
 • neutraal 26%
 • pessimistisch 45%
  -16%
  Aexbeleggen

  Voor de lange termijn is er een opmerkelijke verandering van sentiment. Dat is duidelijk in de onderstaande grafiek te zien. In historisch perspectief is het nog steeds niet overweldigend enthousiast, maar voor het eerst dit jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten. Een van de genoemde reden is toch het bedroevende rendement van alternatieve beleggingen. • optimistisch 38%
 • neutraal 40%
 • pessimistisch 22%
  -16%

  Slechte keuzes voor augustus

  Aexbeleggen

  De keuze van afgelopen tijd waren belabberd. Men had AholdDelhaize en Gemalto bij de toppers staan. Deze aandelen gingen met respectievelijk 9,8% en 13,6% naar beneden. En dat terwijl men ArcelorMittal bij de floppers had staan. Dit aandeel ging door de gestegen ijzererts prijs met 13,0% omhoog. Alleen AEGON was een goede keuze. Per saldo zou een long /s hort fonds met 4,3% zijn gedaald. De IEX lezers daarentegen hadden een uitstekende maand. Zij hadden Gemalto juist bij de floppers staan. Ook Vopak stond daar bij (-12,4%). Hun fictieve long/short fonds ging met 6,2% omhoog. Ergo de IEX lezers hebben de experts met een dikke 10% ingemaakt. Daarmee hebben ze de achterstand van dit jaar bijna in een keer goed gemaakt.

  AholdDelhaize bij verre favoriet, Altice (weer) niet

  Aex2017

  Voor de komende maand is AholdDelhaize veruit de favoriet. De experts vinden de koers teveel gedaald, zelfs met een lagere dollar, Amazon.com die hun markt betreedt en het ontbreken van inflatie in de US. Daarna volgen AEGON, Galapagos en Philips . Verder lijkt de flopperslijst heel erg op die van afgelopen maand. Alleen heeft Unilever SBMO vervangen.

  Dowjonesaandeel

  Er deden deze maand 57 experts aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.