Heel goed jaar Belgische aandelen: +16%

Het beleggingsjaar 2019 was voor de meeste Belgische aandelen een heel uitstekend jaar. Het gemiddelde Belgische aandeel won ruim 16 procent en deed het hiermee bovengemiddeld in Europa. De min van 2018 werd dus in 2019 meer dan ingehaald. Vooral op de langere termijn zien we dat de meeste Belgische aandelen sterk presteren. Sinds 10 jaar terug staat het gemiddelde Belgische aandeel ruim 143 procent hoger, Dit nog exclusief de ontvangen dividenden.

Winnaars Belgische aandelen 2019

Winnaarsbelgie

De grootste winnaars in België waren dit jaar Hamon, Galapagos, Barco en Beluga. De winsten van Hamon (384 procent) en Galapagos (135 procent) waren natuurlijk extreem. De winst van Hamon is voor beleggers echter nog maar een doekje voor het bloeden want op de langere termijn koerst het aandeel nog stevig onder water (over 10 jaar 82 procent lager).

Biergigant AB Inbev had dit jaar een heel sterk jaar met een plus van maar liefst 28 procent. Dit is voor een megacap extreem hoog maar moet ook in het licht van het koersverlies voor 2019 gezien worden.

Verliezers België 2019

Verliezersbelgie

Bij de verliezers zien we bij een hele rits aandelen met hele forse verliezen. Dit zijn onder andere Dexia, Asit Biotech, Kiadis en Nyrstar.