Erg goed jaar Europese aandelen

Ook voor de gemiddelde Europese aandelen was 2019 een heel sterk beursjaar. Het doorsnee Europese aandeel staat dit jaar ruim 14 procent in de plus (exclusief de ontvangen dividenden). Beleggers die 2 jaar terug in deze markt instapten staan echter nog op een verlies van circa 3 procent. Sinds eind 2009 koerst het gemiddelde Europese aandeel ruim 104 procent in de plus.

Winnaars Europese aandelen in 2019

Winnaarseuropa

Niet verassend zien we bij de Europese winnaars vooral de kleinere aandelen maar toch ook een paar grote namen zoals ASM International, Altice, Hapag Lloyd en Sport Lisboa e Benfica. Deze aandelen hadden een exorbitant goed beursjaar met winsten tussen de 200 en 400 procent. Het beste aandeel in Europa was het Franse Avanquest Software AG dat ruim 1022 procent won. Dit software aandeel is voor beleggers tot nu toe 1 groot succes geweest getuige de enorme winsten over de langere termijn.

Grootste verliezers in Europa

Verliezerseuropa


Bij de verliezers zien we logischerwijs een hele rits micro- en smallcaps. Dit is heel logisch want hoe kleiner de aandelen hoe meer er van zijn. De enige vrij bekende naam is die van de Duitse kledingproducent Gerry Weber dat haar beurskoers bijna geheel in rook zag opgaan.