Wereldhave en PostNL de verliezers dit jaar in Amsterdam

Het jaar is natuurlijk nog maar kort van start maar toch zien we al behoorlijke uitslagen op het Damrak. Gemiddeld staat het Nederlandse aandeel dit jaar 3,5 procent in de plus.

Bij de verliezers zien vastgoedbedrijf Wereldhave met een verlies van 21 procent stevig aan kop gaan. Dit ondanks het nog steeds hele stevige dividendrendement. Wie in 2010 in het aandeel zou zijn ingestapt staat nu op een verlies van liefst procent (natuurlijk exclusief de ontvangen dividenden). Andere grote verliezers dit jaar zijn microcap IEX Group (ook een verlies van 21 procent) en PostNL.

Verliezers Amsterdam 2020

Verliezersaex

We zien dat de verliezers dit jaar ook vaak de verliezers op de langere termijn zijn. Verder zijn het dus ook de kleinere aandelen met ook een lagere verhandelbaarheid die dit jaar verkocht werden.

Winnaars dit jaar in Amsterdam

Winnaarsamsterdam

Bij de winnaars zien we ook de kleinere aandelen aan kop gaan. Dit is natuurlijk heel erg logisch want er zijn veel meer kleinere dan grotere aandelen. Alfen, Avantium, Espirite en Dutch Star Companies wonnen dit jaar heel fors maar in verband met de lage liquiditeit is de totale winst niet heel significant (het aantal verhandelde aandelen is vrij beperkt).

Just Eat Takeaway en ASM International vallen op

Bij de andere winnaars dit jaar vallen Just Eat Takeaway en ASM International op. Just Eat Takeaway dat eerder Just Eat heette staat dit jaar alweer 20 procent hoger. Beleggers die sinds de IPO zijn ingestapt staan nu op een mega plus van ruim 207 procent. ASM International valt op omdat dit aandeel eigenlijk 1 groot succesverhaal is voor beleggers. Kijkt u maar naar de rendementen op de langere termijn (de horizontale reeks) die allemaal extreem hoge waarden hebben. Het aandeel staat sinds 10 jaar terug ruim 7 maal hoger.

Lange termijn beleggers in Nederlandse aandelen staan wel redelijk in de plus. Op 5-jaarsbasis staat het gemiddelde Nederlandse aandelen circa 22 procent hoger (exclusief de ontvangen dividenden). Met dit rendement staat Nederland behoorlijk achter op het gros van de andere Europese landen en al helemaal op grote afstand t.o.v. de Amerikaanse aandelen die circa 72 procent wonnen over dezelfde periode.