Wat de coronacrisis beleggers leert

Beste lezer,

U heeft al een tijdje onze normale nieuwsbrief niet ontvangen. We hebben minder prioriteit aan het "normale beursnieuws" willen geven omdat het coronavirus (covid-19) alles overschaduwt. Via deze speciale nieuwsbrief maken we een rondje langs de belangrijkste velden.

Sinds begin dit jaar verloren de meeste beursindices tot zeker 30 procent. Hiermee zijn de behoorlijke winsten van de afgelopen jaren behoorlijk weggespoeld. De huidige coronacrisis geeft nog maar weer eens aan dat beurzen van tijd tot tijd enorme klappen kunnen krijgen. En ons pleidooi voor spreiden, spreiden en nog eens spreiden werd deze maand nog maar eens dubbel en dwars benadrukt. We zien verder dat mandjes met internationale valueaandelen ook niet resistent zijn tegen de massale verkopen. De topscreeners van Analist Pro doen het het dit jaar zelfs iets slechter dan de markt: -28% versus -25% voor de markt. Op de langere termijn zien echter dat de topscreeners het fors beter doen dan het marktgemiddelde.

Topscreeners

U ziet dus zelfs de topscreeners, die nog steeds op bijna 20% per jaar zitten, ook dit jaar en masse in het rood gingen. Dito geldt ook in 2008. De kracht van de topscreeners zit hem echter in het feit dat ze de markten puur op waarde en kwaliteit screenen ongeacht het marktsentiment. Bij de nu fors lagere koersen kopen deze topscreeners juist veel meer aandelen. Warren Buffett zegt immers niet voor niets dat als het uitverkoop is dat hij dan juist de winkel in gaat.

Allocatierendementen

Staatsobligaties waren de afgelopen jaren absoluut een schot in de roos. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde high yield lening die op 10 jaars basis ruim 20% onder water staat. Ook grondstoffen en laat staan cryptovaluta waren de afgelopen jaren aan te raden geweest. Een interessante optie categorie is de geldmarktsector. Hier ontvangt u weliswaar geen dividenden maar u stalt het in een mandje van valuta dat eigenlijk weinig afhankelijkheid lijkt te hebben van het aandelengeweld.

AEX-index ver terug geworpen

Aexindexkoers

De AEX-index kreeg natuurlijk een gigantische dreun door vooral de grote verliezen van haar zwaargewichten ASML en Royal Dutch Shell. De AEX-index koers van rond de 430 punten zagen we zowel in 1997, 2002, 2008 en 2014 ook al op de borden. Lange termijn beleggers zijn dan per saldo niet veel opgeschoten (m.u.v. de dividendontvangsten).

Dividendrendementen extreem

Het is natuurlijk een open deur dat aandelen op basis van dividendrendementen nu erg aantrekkelijk lijken. Maar pas natuurlijk op: niemand ter wereld weet wat de toekomstige dividenduitkeringen gaan worden. Het is natuurlijk te verwachten dat deze fors verlaagd worden of zelfs ingetrokken worden. Het kopen van aandelen met de hoogste dividendrendementen lijkt natuurlijk op het proberen te vangen van vallende messen. Toch maken we een kort rondje langs de Nederlandse, Belgische, Europese en Amerikaanse topdividendaandelen.

Top 10 dividendaandelen Nederland

Top10dividendrendementennederland

Top 10 dividendaandelen België

Top10dividendenbelgie

Top 10 dividendaandelen Europa

Top10dividendeuropa

Top 10 dividendaandelen Amerika

Top10dividendamerika

Overal ziet u dat de rendementen bloedrood zijn. Hoe lager de koersen hoe hoger natuurlijk de dividendrendementen. Om een oordeel te vellen of een dividend duurzaam is, is het goed om te kijken naar de payout-ratio. Dit is de verhouding van hoeveel dividend er ten opzichte van de winst per aandeel is. Maar zowel de winst per aandeel als het dividend per aandeel zijn natuurlijk gebaseerd op (vooral nu erg broze) taxaties.

Amerikaanse REITS dan voor het dividend?

De vraag stellen is hem beantwoorden. De Amerikaanse REITS bieden al jaren extreem hoge dividendrendementen. Dit vanwege bepaalde eisen van de Amerikaanse overheid om een hoog percentage van hun winsten verplicht in dividenden uit te keren. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk voor beleggers maar het beleggen in de VS REITS was de laatste jaren terugkomen van een koude kermis. Sinds maart 2019 koerst de gemiddelde Amerikaanse REIT ruim 37 procent lager. Nog veel slechter dan "normale " aandelen dus.

Vallende messen

Topdividendenamerikaansereits

Dit zijn nu de hoogste dividendrendementen bij de Amerikaanse REITS. Hele rijen aandelen dus met ver boven de 10% dividendrendement. Maar de rechter bloedrode langere termijn rendementen laat zien dat hoge dividendrendementen absoluut niet zonder risico's zijn.

Morgen maken we voor u nog een rondje langs de optie- en sectorvelden. De enorm hoge optieprijzen bieden juist nu mooie kansen. Vooral de putopties lijken extreem overgewaardeerd. Wij wensen u een fijn weekend.

Met vriendelijke groet,
Ronald Kok, Msc RBA