Nederlandse aandelen dit jaar -15%, Fugro grootste verliezer

De grote Covid-19 verliezen op de beurzen lijken behoorlijk weg geebt. Medio maart zagen we nog grote verliezen tot zeker 25% voor de meeste grote aandelenbeurzen. Begin juni zien we dat het gemiddelde mondiale aandeel sinds begin dit jaar nog ‘maar’ op een verlies van 3 procent staat.

Grootste Coronaverliezen weg op de beurzenDe Nederlandse aandelen noteren (zoals vaker) weer op achterstand. In Amsterdam staat het gemiddelde aandeel dit jaar nog op een verlies van 15 procent. Zoals we vorige week ook al schreven zijn het vooral de financials, de vastgoedaandelen en een rits losse spelers dit jaar nog steeds op hele forse verliezen staat. Het aandeel Fugro is nog steeds met een verlies van ruim 61 procent nog steeds de grootste verliezer. Het offshorebedrijf heeft natuurlijk veel te lijden onder de enorme uitval in de oliesector.

Andere grote verliezers in Amsterdam zijn de vastgoedaandelen Unibail-Rodamco-Westfield, Wereldhave en Kendrion. Verder zijn er natuurlijk forse verliezen voor de grote financials zoals ING Groep en ABN AMRO.

Forse winsten afgelopen weken

Aandelenaexbeurs

We zien dat over de afgelopen weken het gros van de extreme verliezers een fors herstel maken. Nagenoeg alle enorme ‘bleeders’ (met uitzondering van Esperite) zagen dubbelcijferige winsten over de recente periode.

Winnaars vooral nieuwe bedrijven, recent nog meer omhoog

Aexwinnaars

Bij de winnaars in Amsterdam zien we nog steeds een hele rits aan jonge beursgenoteerde bedrijven. De bekendste spelers zijn natuurlijk Alfen, Adyen, Flow Traders, Pershing Square en Prosus. Blijkbaar lijken de beleggers deze bedrijven als winnaars te zien van de Covid-19 crisis.

Deze groep winnaars werd ook de afgelopen maand stevig gekocht. Ook hier zien we veel dubbelcijferige rendementen met als uitschieter Avantium natuurlijk. Dit relatief kleine bedrijf maakte in mei bekend een grote doorbraak te hebben op het gebied van beter recyclebaar plastic. Op BNR gaf Tom van Aken een toelichting over deze nieuwe PEF-flessen.

Het aandeel won de vorige maandruim 107 procent. Ook Adyen lijkt een superaandeel te worden. Het aandeel won in 2019 al ruim 136 procent en in mei dit jaar nog eens 26 procent.