Afscheid van de optievloer (video)

Deze week ontdekten we op de youtube een hele mooie video van Edwin Trommelen over hoe vroeger de optiehandel in Amsterdam was. We zien onder andere oud Euronext topman George Möller, Alain van Griethuyse en good old Sem van Berkel. Van Berkel legt haarfijn uit dat in de optiebeurs een andere mores heerste en dat optiehandelaren zeker stevig voor zichzelf op moesten komen. In 2002 werd na 25 jaar de optiebeurs fysiek opgeheven en dus vervangen door de elektronische handel.

Historie van de optievloerAndere bekende optiespecialisten zoals Tom Witters, Fred Wynia, Harry Klip, Rien de Vreede, Margret van Velzen (orderbook official), Kebba Kinteh (floorbroker) komen aanbod. En natuurlijk ook onder andere Cees Smit, Jan Robert Schutte, Nico Inberg, Hans Van der Helm en Mohamed Koubini en Jerry de Leeuw.

De video laat prachtig zien hoe totaal anders de optiewereld tot en met 2002 was. De verdiensten waren zeer fors maar dat waren de risico's zo onderstreepte Van Berkel. Fred Wynia stelt dat iedere marketmaker wel eens op zijn bek is gegaan.

De optiehandel in 2001Op deze video van Euronext Amsterdam zien we de dagelijkse handel destijds.