‘Nieuwe’ aandelen dit jaar erg gewild

Het zijn op het Damrak vooral de aandelen van nieuwere bedrijven die dit jaar populair zijn. Dit jaar staat het gemiddelde aandeel van Beursplein 5 zo’n 8,5 procent in het rood. Als we het dividend hiervan van zegge 1 procent bij optellen dan is er dus een min van 7,5 procent voor het gemiddelde Nederlandse aandeel.

Bij de winnaars vooral nieuwe / jongere bedrijven

Winnaars aandelen

Als we echter naar de winnaars op het Damrak kijken dan zien we dat er opvallend veel aandelen van de nieuwere / jongere bedrijven dit jaar vrij tot heel stevig op winst staan. Met stip op plaat 1 staat Alfen. Dit aandeel won dit jaar ruim 272 procent. Andere winnaars dit jaar zijn Adyen, Avantium, Tie Kinetix en Coribion. Verderop in de lijst zien we nog meer nieuwkomers zoals Pershing Square (dit bedrijf bestaat al lang maar het is pas relatief kort op Amsterdam genoteerd), IMCD, Just Eat Takeaway en Signify. Al deze bedrijven hebben dit jaar winsten van meer dan 29 procent.

U ziet in de tabel de nulwaarden in het zwart. Dit betekent dat er in dat jaar geen handel in het desbetreffende aandeel was. De 2 grootste winnaars, Alfen en Adyen amper 2 jaar op de beurs genoteerd. Wie de winnaars van dit jaar vorig jaar al in bezit had zit zonder uitzondering goed. We zien dat de winnaars van dit jaar ook in 2019 (kolom 1 jaar) hele forse winsten behaalden.

Oudere winnaars

Bij de winnaars dit jaar zitten ook oudere bedrijven zoals Corbion (voorheen CSM), PostNL (na dramatische jaren gehad te hebben), ASM International (al jaren een superaandeel), Beter Bed (dit jaar wat hersteld), Euronext en DSM.

Verliezers 2020 tot heden: bekende grote namen

Aandelen verliezers 2020

Het zal natuurlijk geen verrassing zijn dat dit jaar een hele rits aan bekende grote namen hele stevige verliezen hebben opgelopen. Dit zijn onder andere Fugro, Royal Dutch Shell, Air France-KLM Air France-KLM, Wereldhave, BAM, ABN Amro en ING Groep. Dit waren vroeger als het ware een soort van volksaandelen die in heel veel beleggingsportefeuilles zaten.

Het megaverlies van Fugro van ruim 72 procent dit jaar is het grootste verlies op het Damrak dit jaar. De vastgoedbedrijven Uniibal-Rodamco Westfield en Wereldhave zagen ook hun koersen meer dan halveren. De bijna continu hele hoge dividendrendementen waren helaas voor beleggers toch echt value traps (strikvallen). Een andere opvallende verliezer dit jaar is IEX Group. Dit aandeel verloor dit jaar bijna de helft van haar waarde. We zien bij de verliezers dus ook op de langere termijn hetzelfde beeld. Wie in welk jaar dan ook was ingestapt over de afgelopen 10 jaar heeft stevige verliezen met de grootste verliezers dit jaar.