2020 extreem goed biotech jaar

Het zal geen grote verassing zijn dat de biotechsector dit jaar één van de beste sectoren is. Ondanks alle corona-ellende staat het gemiddelde aandelen wereldwijd dit jaar alweer bijna 9 procent in de plus. Het gemiddelde biotechaandeel won dit jaar maar liefst bijna 43 procent. Hierbij moeten we natuurlijk de kanttekening maken dat er een paar uitschieters zijn die het gemiddelde hard omhoog trekken.

Winnende sectoren in coronajaar 2020

Biotech rendementen sectoren

Biotech winnaars wereldwijd 2020 ytd

Biotech winnaars

U ziet dat er een paar biotechaandelen dit jaar zelfs meer dan 1000 procent hoger zijn. Het Amerikaanse Novavax staat met een plus van maar liefst 3004 procent stevig op de nummer 1 positie. Het Noorse Biotec Pharmacon won dit jaar 1375 procent en staat daarmee op de tweede plaats.

Wat verder opvalt is dat sommige aandelen jarenlang in het rood staan: dan blijft het bedrijf maar investeren zonder dat het omzet maakt. Maar er zijn ook bedrijven die al jarenlang stevig in het groen staan; onder andere Biotech Pharmacon, Seegene, Genematrix en General Biologicals. Wat dat betreft is de biotechsector natuurlijk een sector opzich zelf. Het is of erg positief of heel erg negatief met faillissementen tot gevolg. Daarnaast zijn er ook bijna geen biotechaandelen die dividenden uitkeren.

Biotech verliezers wereldwijd 2020 ytd

Biotech verliezers

De grootste verliezers boeken traditioneel ook enorme verliezen in deze sector. Zo zijn er dit jaar al zeker 5 die 80 procent of meer van hun waarden verloren hebben.

Wanneer we kijken naar de Europese biotechaandelen dan worden de uitslagen al een stuk minder uiteenlopend maar desalniettemin staat de Europese biotechsector dit jaar ook al 30 procent in het groen. U ziet hier onder de winnaars: het Franse Inventiva is met een plus van 284 procent Europa's beste biotechaandeel. Galapagos stond tot een maand terug ook hoog in deze lijst maar is hard terug gevallen maar dit jaar staat het aandeel maar liefst 42 procent in het rood.

Europese biotechaandelen: +30 procent in 2020

Europese biotech

U ziet verder dat er heel erg veel Franse biotechaandelen dit jaar bij de Europese top staan. Dit is ook deels logisch want er zijn behoorlijk veel Franse biotechbedrijven maar dat de top 6 volledig Frans is, is zeker opmerkelijk. Logischerwijs zien we ook veel Franse aandelen bij de verliezers van dit jaar in de tabel hier onder.

Biotech Europa verliezers:

Biotech europa verliezers

Bij de verliezers hier ziet dat de maximale verliezen zo'n 48 procent zijn. Diverse lange termijn winnaars zoals Galapagos , Faes Farma en Morphosys hebben dit jaar enorme verliezen geboekt.