Megacaps VS in Q3 helft beter, helft slechter

Kwartaalresultaten amerika

Megacaps VS derde kwartaal vergeleken

De resultaten van de meeste Amerikaanse megacaps over het derde kwartaal waren min of meer gelijkmatig verdeeld: de helft deed het beter dan het derde kwartaal van 2019 en de helft deed het minder. Gemiddelde boekten deze top 100 aandelen een omzetgroei van net iets meer dan 5 procent ten opzichte van een jaar terug. Het gemiddelde nettoresultaat steeg met 16 procent. Dit wordt echter door een paar uitschieters (Bristol Myers en Chevron ) hard omhoog getrokken.

Q3 winnaars

Zoom, dat een marktkapitalisatie van ruim 139 miljard dollar heeft, zag haar omzet in het derde kwartaal van dit jaar exploderen 78 procent meer dan een jaar terug. Haar winst verdubbelde bijna tot 55 miljoen dollar. Andere winnaars in het afgelopen kwartaal waren onder andere Vertex Pharma Pharmaceuticals, Abbvie , Snap en Nvidia .

Q3 verliezers

Bij de omzetverliezende bedrijven zien we wat opvallende namen zoals McDonald's (dat een tijd dit was/is door de lockdowns),Exxon, Uber en General Electric . Ook Walt Disney valt erg op: Walt Disney heeft haar parken lang dicht gehad en dat leidde uiteraard tot een groot omzetverlies: 71 procent over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf zag echter haar nettowinst wel fors (met 137 procent) stijgen.

In het overzicht hier ziet u de 100 grootse Amerikaanse bedrijven (met uitzondering van de financials). Deze bedrijven hebben marktkapitalisaties vanaf 60 miljard dollar. Alphabet , Microsoft , Amazon en Apple hebben natuurlijk met afstand de hoogste marktkapitalisaties. Deze vier hebben nu marktkapitalisaties van boven de 1 triljard en laten hiermee de andere VS aandelen ver achter zich.

We moeten natuurlijk benadrukken dat dit 'maar' kwartaalresultaten zijn en dat ze daarom vaak erg veel ruis bevatten. Lange termijn beleggers kijken natuurlijk vooral naar de jaarcijfers. Het is dan ook niet voor niets dat de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett er zelfs voor pleit om kwartaalrapportages in zijn geheel af te schaffen.