Vergeet de Gamestop hysterie

Het zal u uiteraard niet ontgaan zijn dat er de afgelopen week veel te doen was rond het aandeel Gamestop. Bijna alle financiële media hadden dit uitvoerig op hun voorpagina’s staan terwijl het inweze toch echt een non-event voor beleggers is. Veel grote fondsen hadden stevige shortposities in dit aandeel staan. Zij dachten dus dat het aandeel te duur was en dus zou moeten dalen. Bij een shortpositie wordt er dan dus juist geld verdient. Dit lijkt allemaal heel interessant maar is o zo gevaarlijk zo zagen we van de week.

Gamestop koers explodeerde

Gamestop aandeel

Het aandeel Gamestop koerstte al maanden rond de 10 euro maar spoot sinds de 2e week van dit jaar enorm de lucht in. "Shortsellers scheuren aan de koersexplosie lelijk hun broek" zo schreef NOS deze week.

Shortsell verbod in 2008

Journalist Tim Kezer interviewt Ronald Kok van Analist.nl over de werking van shortsellen. Dit werd destijds in 2008 voor bepaalde aandelen ingesteld.

Shortsellen in theorie onbeperkt risicovol

Wanneer u een aandeel van 10 euro koopt dan is uw maximale risico dus die 10 euro. Wanneer u ditzelfde aandeel echter short zou gaan dan kan het aandeel in theorie als een raket oneindig doorstijgen. Stel dat u het aandeel op 10 euro short gaat als u denkt dat het aandeel veel te duur is, maar het aandeel schiet naar de 20 euro dan heeft u al een verlies van 10 euro. Maar als het aandeel net als Gamestop er echt als een raket vandoor gaat en bijvoorbeeld naar de 100 euro stijgt dan heeft u een verlies van 90 euro.

Het voorbeeld van Gamestop staat niet op zichzelf want eerder zagen we zo’n mega koersexplosie ten tijde van shortposities bij het aandeel Volkswagen . Dit wordt ook wel een short squeeze genoemd. Wanneer shortbeleggers hun verlies willen stoppen moeten ze dus het aandeel direct kopen (dus ook zonder een limiet doorgaans want ‘het bloeden moet stoppen’). Dit heeft tot gevolg dat de koers nog verder stijgt want er is dus een grotere vraag naar het aandeel waardoor de verliezen voor de andere zittende shortsellers dus nog verder oplopen. Die moeten hun verliezen dus ook gaan beperken willen hun aandelen dus ook terugkopen om de shortposities op te heffen. U snapt het al, dit is een brand die niet geblust kan worden en steeds groter wordt.

Dit zagen we dus van de week bij het aandeel Gamestop. Natuurlijk is dit ook wel een typisch aandeel want het richt zich natuurlijk op de millenials die er ook nog eens fan van zijn. Dit wakkerde blijkbaar weer een massa aan kleine beleggers aan, vooral opgestookt door berichten op o.a. Reddit om de ‘arrogante’ fondsen die hopen dat hun aandeel Gamestop omlaag zou gaan een hak te zetten. De opgedreven beurskoers lijkt in onze ogen dan ook lang niet alleen een echte short covering (dus een herstel om shortposities op te heffen) maar ook door meer aankopen om de ‘arrogante’ fondsen eens wat pijn te laten voelen. Dit is natuurlijk wel erg sentimenteel want de beurskoers daalde alweer net zo hard kort na haar piek van 350 dollar.

Fors minder geshort in NL

Short aandelen nederland

Het is heel opvallend dat de shortposities in Amsterdam nu een stuk minder zijn. Momenteel zijn er alleen shortposities in Unibail-Rodamco Westfield, SBM Offshore , TomTom , Signify en Wereldhave . De shortposities in Signify en Wereldhave zijn het meest opvallend. Die van Wereldhave is opvallend omdat die shortpositie het grootste is: bijna 9,5 procent van de aandelen. De shortpositie in Signify is opvallend omdat de meeste analisten hier erg positief over zijn en dat er maar 1 verkoopadvies voor het aandeel uitstaat.

Hysterie en ruis

Maar goed, wat heeft u hier als doorsnee belegger aan: eigenlijk helemaal niets. Dat short gaan erg riskant is weten we natuurlijk. Daarnaast ontmoedigen veel brokers dit ook of staan het helemaal niet toe. Dus voor de nuchtere belegger totaal niets om van wakker te liggen. Alle verhalen rondom Gamestop zijn leuk voor meer verkeer op websites maar de echte belegger moet hier niet naar om kijken. Uiteindelijk gaat het voor de belegger maar om een paar zaken:

  • spreiding
  • dividend
  • herbeleggen van dividend
  • goedkope aandelen kopen
  • indien mogelijk opties schrijven
  • negeren van ruis

    Vooral het eerste punt van spreiding en de laatste over het negeren van ruis zijn natuurlijk erg belangrijk. Een hoge spreiding is nodig om uw risico's te dempen. U moet dus nooit meer dan bijvoorbeeld 3 procent in een aandeel beleggen want mocht er een keer aandeel failliet gaan dan is dat bij een hoge spreiding doorgaans nog te incasseren. Dus al het gedoe rondom 1 aandeel zoals Gamestop is voor een gespreide belegger 'gepruts in de marge' en dus pure ruis. Het is dus zaak om u hier absoluut niet door te laten leiden want helemaal in beleggingsland geldt; hoe saaier hoe beter.