Erg goed kwartaal EU aandelen

Het net afgeronde eerste kwartaal was een heel sterk kwartaal voor de Europese aandelen. Gemiddeld won het Europese aandeel bijna 14 procent exclusief de dividenden. De beleggers lijken de corona-stress helemaal van zich af te hebben gegooid en zien natuurlijk ook dat de rentes nihil of zelfs negatief zijn. We nemen hier in het kort de winnaars en verliezers met u door.

Europese winnaars Q1 2021

Europese aandelen winnaars

Zoals bijna vanzelfspreken zijn het de kleinere aandelen die aan kop gaan bij de uitschieters. U ziet hier de winnaars van Europa met een mega plus van 2150% voor het vrij onbekende Duits BBS Kraftfahrzeugtechnik . Het Nederlandse Thunderbird , dat in de krochten van het Damrak huist, staat dit jaar vrijwel ongemerkt 700 procent hoger.

Bij de lijst met de grootste winnaars zien we dus vooral Franse aandelen maar geen bekende namen.

Verliezers Europa Q1 2020

Aandelen europa verliezers

Het slechtste aandeel het afgelopen kwartaal was het Duitse Adler Modemaerkte . Dit aandeel verloor in het afgelopen kwartaal ruim 78 procent. Ook in de voorgaande jaren was het aandeel heel verliesgevend. Andere grote verliezers zijn onder andere Alphaform , Gentlemen's Equity en Abivax . Wederom zien we dus vooral de kleinere aandelen en ook nog eens veel Franse aandelen. Dit komt natuurlijk omdat de Franse markt sowieso veel meer aandelen bevat dan de meeste andere Europese landen.

Winnaars Nederland Q1 2021

Winnaars nederland

Met een plus van maar liefst 22 procent was het afgelopen kwartaal extreem goed voor de Nederlandse beurs. Het al aangehaalde Thunderbird staat dus op plek 1 met een plus van 700 procent. Dit is echter in nominale termen maar marginaal want de koers ging van 4 naar 28 cent. Andere winnaars op het Damrak zijn onder andere Ease2pay , Lavide , Probiodrug en Brunel . Bij de groep met winnaars zien we dus logischerwijs ook hier vooral de micro- en smallcaps aan kop gaan. Qua grotere spelers zien we onder andere Brunel , Accell , Heijmans , BE Semiconductor , Sligro en ING Groep .

Verliezers Nederland Q1 2021

Verliezers amsterdam

Bij de verliezers in Amsterdam zien we toch wat meer bekendere spelers aan kop noteren. Zoals onder andere Alfen , Just Eat Takeaway.com , JDE Peet's (het vroegere Douwe Egberts), Pharming en Avantium . De min van bijna 17 procent voor het Almeerse Alfen is opzich niet zo'n ramp want vorig jaar won het aandeel bijna 317 procent.

Winnaars Brussel Q1 2021

Winnaars brussel

Het gemiddelde Belgische aandeel won het afgelopen kwartaal ruim 8 procent. Dit is vrijwel in lijn met de overige Europese landen. Ook hier zien we vanzelfsprekend, ook door het overtal, vooral de micro- en smallcaps aan kop gaan. Deceuninck en Bekaert zijn de grootste bedrijven bij de winnaars. Evadix is met een plus van 75 procent met afstand de nummer één in Belgie.

Verliezers Brussel Q1 2021

Brussel verliezers galapagos aandeel

Bij de verliezers in Brussel zien we het geplaagde Galapagos met een verlies van bijna 20 procent aan kop gaan. Het biotechaandeel was de afgelopen jaren bijna steevast een succesaandeel maar sinds een jaar is door het niet doorgaan van diverse onderzoeken en daarmee lucratieve commercialisaties een einde aan gekomen. Andere verliezers in Brussel waren onder andere U&I Learning, Ontex en Neufcour .