Binck-onderzoek: Opties 40 jaar na start Optiebeurs nog steeds populair

Exact 40 jaar na de introductie op de Nederlandse markt zijn opties niet meer weg te denken voor particuliere beleggers. Dat blijkt uit onderzoek van BinckBank onder haar zelf beleggende klanten naar aanleiding van start van de Optiebeurs en de introductie van de optie op de Nederlandse financiële markten op 4 april 1978.

Optiebeurs
Optiebeurs jaren '90

Een op de vijf particuliere beleggers bij BinckBank belegde het afgelopen jaar in opties. Na aandelen waren opties daarmee in 2017 de meest populaire beleggingscategorie. Qua handelsactiviteit zijn opties echter nog altijd de duidelijke nummer één onder beleggers.

Hoewel de meeste beleggers met opties handig willen inspelen op koersdalingen en -stijgingen geeft ook een grote groep (33 procent) aan opties in de eerste plaats te zien als een instrument om risico’s af te dekken.

De start van de optiebeurs in Amsterdam was weliswaar het begin van de officiële handel in Nederland en Europa, maar de optie zelf kende al een veel langere geschiedenis. Meer dan tweeduizend jaar geleden was het de Griekse filosoof Thales die het recht op het gebruik van de lokale olijfpersen verwierf en dit recht later met winst doorverkocht toen – zoals hij had voorzien – sprake was van een recordoogst. In eigen land was ook ten tijde van de tulpenmanie in 17e eeuw sprake van een levendige handel in opties en termijncontracten.

Maar het duurde uiteindelijk tot 1973 voordat de optiehandel zoals we die nu kennen van start ging op de Chicago Board of Options Exchange (CBOE), waarna Amsterdam vijf jaar later de Europese primeur had.

AEX -opties favoriet bij BinckBank -beleggers

Aexoptiesbinck

Kijkend naar de onderliggende waarde valt vooral de populariteit van opties op de AEX -index op. Bijna de helft (47 procent) van alle optietransacties betrof vorig jaar opties op de AEX , terwijl bij de andere helft de grote individuele aandelen van de Amsterdamse beurs domineren. Tesla is pas op plek 41 het meest verhandelde buitenlandse optieaandeel.

De AEX -index en de tien meest populaire aandelen zijn daarbij goed voor bijna driekwart van alle optietransacties. Hieronder een top-10 van 2017 op basis van aantal transacties:

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.