Top-5 Aandelen Wereldwijd: Goldman Sachs aan kop

Bijdrage geschreven door Jeffrey Schumacher CFA Morningstar.nl

Het tweede kwartaal was sterk voor wereldwijde aandelen, na een wispelturig eerste kwartaal. Maar er zijn genoeg factoren die de markt nerveus maakten in het afgelopen kwartaal, zoals de politieke onrust in Italië en de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Na een wispelturig eerste kwartaal volgde een sterker tweede kwartaal voor wereldwijde aandelen, waarin de MSCI World Index 7,2 procent in waarde steeg, waardoor de min van 3,6 procent van het eerste kwartaal werd omgebogen naar een plus van 3,3 procent per eind juni. De wereldwijde economische groei is nog steeds solide, wat onderstreept werd door de Amerikaanse werkloosheidscijfers, die met 3,8 procent per eind mei het laagste zijn sinds 1969.

Het positieve marktsentiment in combinatie met de lage rente zet bedrijven ook aan om volop in te zetten op fusies en overnames. De 2.500 miljard dollar die hier in de eerste zes maanden van 2018 aan werden besteed is een record. De aantrekkende economie bracht de Fed in de positie om de rente voor een tweede keer dit jaar te verhogen, waarbij de Amerikaanse centrale bank hintte op nog twee verhogen in 2018 gevolgd door drie renteverhogingen in 2019.

Ook de ECB liet zich positief uit over de economische ontwikkelingen van de eurozone en kondigde het aan dat het obligatieopkoopprogramma per eind van dit jaar wordt stopgezet. Een renteverhoging zit er evenwel nog niet in op de korte termijn.

Nervositeit en handelsoorlog

Hoewel deze ontwikkelingen beleggers konden bekoren, zijn er genoeg factoren die de markt nerveus maakten in het afgelopen kwartaal. De politieke onrust in Italië zorgde donkere wolken boven de eurozone en een korte, maar heftige reactie van beleggers. Italiaanse banken waren het voornaamste slachtoffer, maar veerden ook weer op nadat er toch een Italiaanse regering werd geïnstalleerd en de dreiging van een de facto euro-verkiezing werd voorkomen.

Ook president Donald Trump liet zich niet onbetuigd in de afgelopen drie maanden. Zo kwam het uiteindelijk toch tot een historische ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un, maar die kwam niet tot stand voordat Trump zich weer eens van zijn onberekenbare kant liet zien door voortijdig de G7-top te verlaten en via zijn vertrouwde medium Twitter te melden dat Amerika de gezamenlijke slotverklaring niet zou ondertekenen.

De handelsoorlog tussen Amerika en China is intussen verder geëscaleerd, maar ook de relatie met Europese handelspartners is verslechterd door het in werking treden van heffingen op staal- en aluminium, terwijl de Europese autosector het volgende slachtoffer lijkt te worden nadat Europa vergeldingsacties aankondigde op de Amerikaanse heffingen.

Amerikaanse aandelen gangmaker

Vanuit een regionaal perspectief waren Amerikaanse aandelen de gangmakers, waarbij technologieaandelen floreerden. Mede geholpen door een aantrekkende Amerikaanse dollar tekende de S&P 500 index een plus op van 8,8 procent in euro’s. Daarmee laat het de MSCI Europe index die een rendement van 4 procent genereerde over de afgelopen drie maanden duidelijk achter zich.

Emerging markets verging het een stuk slechter. De stijging van de Amerikaanse rente en de sterkere dollar drukten zowel de aandelenmarkten van opkomende landen, alsook hun valuta’s. Centrale banken reageerden met renteverhogingen, maar dat hielp niet om het negatieve sentiment te keren, met Turkije, Argentinië, Zuid-Afrika en Brazilië als voorname slachtoffers.

Brazilië ondervond veel hinder van stakende vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen stijgende benzineprijzen, wat een gevolg is van de oplopende olieprijs. Het uitvallen van productie in Venezuela en Libië, gecombineerd met de Amerikaanse sancties voor Iran liet de olieprijs oplopen naar niveaus rond de 80 dollar per vat, wat ook een doorn in het oog is van Trump. De Opec kondigde aan de olieproductie te gaan verhogen, maar hoe groot die verhoging daadwerkelijk zal zijn valt nog te bezien.

De oplopende olieprijs zorgde er wel voor dat de MSCI World Energy index in het tweede kwartaal ruim 18 procent steeg en daarmee de best presterende sector was. Cyclische sectoren presteerden over het algemeen beter dan defensieve sectoren, waarbij de defensieve consumentengoederen en in het bijzonder tabak en voeding & drank tot de achterblijvers behoorden.

De Top-5: Goldman Sachs Global Millenium Equity Portfolio op 1

De top-5 beleggingsfondsen op basis van het rendement over het eerste half jaar van 2018 in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd wordt aangevoerd door Goldman Sachs Global Millenium Equity Portfolio. Het fonds realiseerde in het tweede kwartaal een rendement van 14,4 procent, wat voortkwam uit de sterke overweging van technologieaandelen, terwijl defensieve sectoren nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Videogames maker Electronic Arts is een van de prominente stijgers in de portefeuille, net als Baozun, Mocler en Amazon . De aandelen behaalden rendementen tussen de 35 en 50 procent, ruim voldoende om de achterblijvers binnen de sector communicatie te compenseren.

Nummer 2: DPAM Invest B – Equities NewGems Sustainable Fund

DPAM Invest B – Equities NewGems Sustainable Fund wist als enige fonds in de top-5 in zowel het eerste kwartaal als het tweede kwartaal een positief rendement te realiseren. Het fonds is onderscheidend, want het belegt in zeer specifieke toekomstgerichte thema’s, te weten nanotechnologie, ecologie, welzijn, de generatie Z, de e-society, Industry 4.0 en beveiliging. Het fonds kent hierdoor een sterke tilt naar de IT-sector. Het fonds heeft momenteel 36 procent van het fondsvermogen in deze sector belegd, de hoogste allocatie sinds oprichting van het fonds. In de top-10 beleggingen vinden we Amerikaanse tech-giganten Alphabet en Microsoft , maar ook DSM .

Nummer 3: Odey Allegra International

Odey Allegra International wordt sinds 2007 beheerd door de bekende Engelse investeerder Crispin Odey, oprichter van het gelijknamige Odey Asset Management waarvan George Soros een van de eerste klanten was. Het fonds belegt in zowel waarde- als groeiaandelen en speurt naar kansen in verschillende marktkapitalisaties. Het fonds heeft een tilt naar cyclische sectoren, maar ziet ook kansen in defensieve consumentengoederen via onder andere het Japanse Shiseido en het Braziliaanse SLC Agricola, twee van de top-10 posities die dit jaar 70 procent stegen. Dat Odey oog heeft voor non-consenus calls blijkt onder andere uit zijn posities binnen de energiesector, waar hij niet belegt in de grote geïntegreerde oliemaatschappijen, maar bedrijven als Transocean en EOG resources verkiest.

Top-5 Aandelen Wereldwijd

Beleggingsfondsen

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.