Sven Hubens |
Het gebruiken van opties kan erg handig zijn bij het bereiken van goede resultaten voor uw persoonlijke portefeuille. Belangrijk is dat u snapt hoe opties werken en dat u kunt inschatten wat de risico’s zijn. Kort gezegd, ken het ‘worst case scenario’, maar begrijp ook hoe u veel met opties kan verdienen, en hoe opties in combinatie met uw verwachtingen van een onderliggend aandeel juist erg kunnen passen in uw portefeuille.
Zelf ben ik jarenlang professioneel optiehandelaar geweest bij een groot handelshuis en heb ik alle ins en outs van de optiehandel van dichtbij mogen meemaken. Vanuit mijn ervaring wil ik u een beetje van deze optiewereld laten proeven.
Opties worden veel gebruikt in de praktijk. Door kleine beleggers, maar ook door de grote partijen zoals banken, pensioenfondsen en hedgefondsen. Laten we eens kort enkele toepassingen van opties bekijken die in de financiële wereld veel worden toegepast:
Er zijn nog veel meer toepassingen van opties, die soms gewoon erg handig kunnen zijn en soms ook de voorkeur hebben boven de traditionele manier van beleggen.
Laten we eens even kijken naar een praktijkvoorbeeld. Stel u bent best wel bullish op het aandeel Arcelor Mittal; u denkt dat de kans behoorlijk is dat het aandeel flink gaat oplopen in waarde. Maar u bent bang dat het aandeel wel nog een aardig stuk kan dalen in het geval de huidige handelsoorlog discussies tussen de VS en China geen grootse akkoorden gaat opleveren. Arcelor Mittal is erg afhankelijk van de Chinese markt. De koers is het afgelopen jaar erg onder druk gekomen. Zie het drama hieronder. Een geweldige mooie afdaling als u op fietsvakantie gaat maar niet iets wat u wilt meemaken in uw portefeuille. Op het moment van schrijven staat Arcelor op afgerond 19 euro.
Vanaf de top net boven de 30 euro heeft Arcelor harde klappen gehad en staan we momenteel op een schamele 19 euro. U bent bullish maar ziet de koers ook nog wel tot zeg 17 euro dalen de komende tijd in geval Trump de handelsoorlog nog wat intensiever maakt. De traditionele belegger zou kunnen zeggen: “Ik neem het risico en koop 1000 aandelen op 19 euro”. Of “Ik neem geen risico, ik durf het niet aan. Ik wil eerst even verder aankijken wat er gebeurt”. Niet per se slechte gedachten. Het leuke van opties is dat je met opties meer mogelijkheden hebt.
“Ik ben bullish, maar op 17 euro wil ik het aandeel ook wel echt oppikken” kan leiden tot bijvoorbeeld de volgende optie strategieën:
1. Kopen van een call spread in combinatie met het verkopen van een put.Laten we eens kort kijken naar de genoemde mogelijkheden:
April expiratie: u koopt de 20/23 calls spread en u verkoopt de 17 puts. Dit kost u ongeveer 7 cent. Zeg voor het gemak even dat deze premieloos is. Dus dan heeft de 20/23 call spread dezelfde prijs als de 17 puts.
Uw payoff op de expiratiedatum is als volgt:
Gebeurt er niets of blijven we tussen de 17 en 20 euro steken dan speelt u break-even. In geval van een rally naar 23 verdient u 3 euro en alles boven de 23 levert u geen extra winst op. Gaan we lager dan 17 euro dan verliest u een euro per euro daling. Dus tussen de 20 en 23 en onder de 17 is de payoff vergelijkbaar met het hebben van een aandeel. Echter in het geval u aandelen heeft en we gaan van 19 naar 17.50 verliest u 1.50 euro terwijl u met deze optieconstructie niets verliest. Gaan we naar 22 dan verdient u met uw aandelen 3 euro en met de optieconstructie 2 euro. Deze optiestrategie geeft u dus een extra mogelijkheid. Tikken we naar 17 euro verliest u niks en in de rally profiteert u toch mee met deze optiestrategie.
U koopt de 20/23 call spread. U betaalt 60 cent. Dat is uw maximale verlies. Gaan we naar 17 euro, verliest u slechts 60 cent. Tussen de 20 en 23 verdient u 1 op 1. Tikken we omhoog naar 22, pakt u 2 euro minus de 60 cent inleg: 1.40. Gaan we niet boven de 20, bent u de volledige inleg kwijt. Een call spread kan interessant zijn als u bullish bent maar niet een dramatisch scenario wilt meemaken in geval de markt uw mening hard afstraft.
In een december 2018 scenario gaat u dus niet veel verliezen. Als uw aandelen 3 euro dalen verliest u met deze optiestrategie máár 60 cent (en waarschijnlijk nog wat minder aangezien er time value in de call spread overblijft. We kunnen namelijk nog steeds naar 20!). Uw buurman die zich helemaal had volgeladen met aandelen moet zijn zuurverdiende wagen verkopen, u gaat een maandje niet uiteten.
U koopt 1000 aandelen nu tegen een prijs van 19 euro, maar wilt niet helemaal nat gaan. Zoals u heeft aangegeven ziet u het risico van een harde afstraffing van Arcelor in geval de handelsoorlog ernstig escaleert. U koopt de 17 put voor 60 cent. U doet het 1 op 1. Voor de 1000 aandelen die u long zit koopt u 10 puts (1 put staat voor het recht op verkopen van 100 aandelen). Uw maximale verlies is nu 2 euro per aandeel plus de 60 cent premie die u betaalt voor de puts. Zie onderstaande payoff grafiek. U maximale winst is oneindig, maar 60 cent minder dan wanneer u alleen de aandelen had gekocht. Het fijne van deze strategie is dat u beter zult slapen. Mocht u niet al te bang zijn voor een dramatische daling kunt u ook overwegen om in plaats van alle aandelen te ‘hedgen’, bijvoorbeeld de helft te doen door 5 puts te kopen in plaats van 10.
Ik hoop dat u door dit artikel iets meer inzicht heeft gekregen in wat het nut kan zijn van het handelen en ‘hedgen’ met opties. Opties zijn een gevaarlijk financieel instrument als u niet goed weet waarom u ze gebruikt en hoe ze werken. In dit artikel heb ik de payoff van enkele optie strategieën besproken zoals deze zullen zijn op de expiratiedatum. Echter tot aan expiratie zit er ook tijdswaarde in de opties. Deze is vooral afhankelijk van de volatiliteit die de markt in prijst. Wilt u korte termijn optiehandel ervaren dan dient u goed op de hoogte te zijn van de onderliggende optietheorie en te weten hoe de optie ‘ grieken’ zoals bijvoorbeeld gamma, theta en vega werken.