Bitcoin achtergrond

Het zal weinigen verbazen dat de introducties van de diverse cryptovaluta met grote afstand de belangrijkste financiële innovaties zullen zijn sinds eind jaren src=2000. We verstaan onder cryptovaluta valuta die enkel en alleen digitaal verhandeld kan worden en tevens ook louter decentraal. Het is de bitcoin, die ook de eerste cryptomunt is, die het meest populair is.
Cryptovaluta informatie
koers bitcoin
koers bitcoin cash
koers ethereum
koers litecoin
koers ripple
cryptokoersen
Het is de bitcoin, die ook de eerste cryptomunt is, die het meest populair is. De koersen van de bitcoin en andere cryptovaluta treft hier.

Kenmerken bitcoin

 • betalingen gratis
 • heel snel
 • geen transactiekosten
 • volledig anoniem

  Koers bitcoin

  Koershistoriebitcoin

  Decentrale munten ipv centrale munten

  Het centrale digitale betaalsysteem wordt ook wel vaak als Bitcoin met een hoofdletter geduid. De bitcoin met een kleine letter geschreven staat voor de munt als digitale betaaleenheid. Logischerwijs is het de bitcoin natuurlijk die als eerste decentrale munt op het revolutionaire platform verhandeld werd. Het niet centraal maar decentraal organiseren van de betalingen is met hele grote afstand het grootste verschil met de traditionele betaalwereld. In de cryptowereld gaat alles volledig digitaal, rentes bestaan niet en alle processen zijn dus decentraal. Er is dus totaal geen vorm van toezicht in wat voor vorm dan ook. De wereld van de cryptovaluta is dus een hele bewegelijke wereld.

  Introductie bitcoin

  De transacties gaan dus direct tussen de gebruikers onderling (1 op 1). Dit zijn zogenaamde peer-to-peer transacties. Netwerknodes zorgen voor de procesverwerking van de transacties. Cryptografie staat voor de verwerking van de transacties. Hierna is er de centrale opslag in de openbaargestelde blockchain. De blockchain krijgt om de tien minuten de laatste blokken met transacties om op te slaan. In 1998 beschreef Wei Dai het eerste blok.de naam 'blockchain' is dus ook een logische naam: het staat voor een keten aan blokken. In 2009 was het pas echter dat Satoshi Nakamoto het eerste blok als opensource software verwerkte. Het is dus eigenlijk vanzelfsprekend dat Satoshi Nakamoto gezien wordt als de absolute grondlegger van de bitcointechniek. Het oplossen het zogenaamde 'double spending' probleem was één van de grootste triggers om de blockchaintechnologie te ontwikkelen. Een centrale partij is dus totaal overbodig door de blockchaintechniek. Het ' dubbele spenderen' staat dus voor het feit dat er dus altijd 2 processen zijn: van de betalende partij naar de centrale partij en dan weer naar de ontvangende partij. De afwezigheid van een centraal organiserend orgaan is dus het grootste verschil met de traditionele bankwereld.

  Deknaam Satoshi Nakamoto

  Satoshi Nakakoto is echter een pseudoniem.de echte naam van de persoon of groep is dus onbekend. Het verhullen de officiele naam geeft goed de mystiek van de cryptowereld aan. Satoshi Nakamoto was tot december 2010 actief betrokken bij de lancering van de bitcoin. Op 3 januari 2009 werd er voor het eerst een bitcointransactie gedaan. "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks" was de omschrijving van de eerste transactie van de bitcoin. Dit was natuurlijk helemaal in lijn met de rebelsheid van de cryptowereld. Natuurlijk deed Satoshi Nakamoto ook de eerste bitcointransactie. Dit was op 12 januari 2009. Vanaf de aanvang van de handel in de bitcoins in 2009 tot en met het voorjaa van 2016 werden er rond de 100 miljoen bitcointransacties gedaan. Er werden de laatste jaren steeds meer transacties gedaan en het totaal lag per begin 2020 al over de 300 miljoen.

  Blockchain in het kort

  De geldpers overbodig

  Veel van de ergernissen dat centrale banken zomaar geld kunnen bijdukken waren de grootste motivaties om het radicaal andere betaalplatform van de grond te zetten. De traditionele bankwereld kenmerkt zich dus door het feit dat er maar één parij is die de regels in handen heeft: de centrale bank. Zij bepaalt de hoeveelheid geld en de rentestanden. Het zomaar bijdrukken van geld is niet zonder gevolgen: op termijn stuwt het de inflatie. Kijkt u bijvoorbeeld naar een land als Zimbabwe dat jarenlang de geldpers hard aanzette, dat land is nu een extreem arm land. Het feit dat automatisch alles duurder wordt zorgt natuurlijk voor een hoop sociale onrust. De ontkoppeling van de Amerikaanse dollar met de goudprijs (akkoord van Bretton Woods in 1973) zorgde ervoro dat het bijdrukken van geld door de centrale banken mondiaal echt van start kon gaan. Tot 1973 was de goudprijs dus leidend voor de koers van de Amerikaanse dollar. Het bijdrukken van geld wordt eigenlijk overal te wereld door alle centrale banken wel continu gedaan. In 2008 gingen de geldpersen pas echt op volle toeren draaien om zo door het extra gedrukte geld de financiële crisis te bestrijden. Logischerwijs was er natuurlijk weinig maatschappelijke steun om de geldpers zonder compensatie zomaar zo hard aan te zetten. Dat de centrale banken in eerste instantie zelf verantwoordelijk waren voor het toezicht op de financiële markten maakt het nog eens extra wrang.

  Problemen met ouderwets bankverkeer

  De enorme hoeveelheid maatschappelijke kritiek was natuurlijk niet van de lucht. Al het tumult dat door de financiële crisis van 2008 werd veroorzaakt was natuurlijk een hele goede voedingsbodem om na te gaan denken over een alternatief financieel systeem. Vooral door al het financiële tumult kon de bitcoin als het ware een vliegende start maken. Er is dus totaal geen toezicht in deze wereld (dat natuurlijk in schril contrast staat tot de traditionele financiële wereld). Ten tijde van het begin van de bitcoinlancering waren er vooral hackers bij betrokken. Na verloop van tijd werd de bitcoin meer en meer als betaalmiddel geaccepteerd. Anonimiteit, geen transactiekosten en een hele hoge snelheid maken de bitcoin natuurlijk heel aantrekkelijk. Kijkende naar het huidige betaalverkeer dan zien we nog steeds een hoop gebreken. Anno 2020 rekenen de banken nog steeds hoge kosten voor vooral de internationale betalingen. Daarnaast gaan de betalingen traag en is anonimiteit absoluut een illusie. 0

  Cryptovaluta erg veel in beweging

  Waar de koers van de bitcoin tot het voorjaar van 2017 gestaag omhoog kabbelde explodeerde de koers later in 2017 tot recordhoogtes. Het jaar 2017 liet veel vuurwerk zijn qua koers: met of zonder nieuws, de koers bleef maar doorstijgen. De rally van de cryptomunt kwam eind 2017 tot een einde, kort daarvoor had de munt haar record van rond de 20,000 dollar bereikt. De piek van 2017 was uiteraard de meest extreme waardering van de cryptomunt. De crash na de piek zorgde ervoor dat de munt in de range tussen de 5.000 en de 10.000 dollar terecht kwam. Nog steeds is de bitcoin een hele bewegelijke cryptomunt. In 2019 werd de munt rond de niveausrc=s van 2018 verhandeld.

  Bitcoin explodeerde in 2018

  src=grafiek

  De bitcoin was echter geen defensieve vluchthaven ten tijde van het verschrikkelijke coronavirus dat in maart 2020 de financiële markten hard omlaag duwde.de bitcoin werd net zo en masse verkocht als aandelen, bedrijfsobligaties en vastgoed. De koers van de bitcoin ging door de coronacrisis tot richting de 5.000 dollar.