Top 5 Aandelen Eurozone: Beleggersinteresse traag op gang na Brexit

Bijdrage geschreven door Ronald van Genderen

Ronaldvangenderen
Ronald van Genderen

De belegger die in Europa zonder wisselkoersrisico wil beleggen kiest voor een belegging in de Eurozone. Met de Brexit vers in het geheugen is de keuze tussen een pan-Europese of Eurozone belegging nog altijd actueel. Deze week de vijf best presterende Eurozone aandelenfondsen over de afgelopen 12 maanden.

De Britten stemden op 23 juni 2016 met een nipte meerderheid voor uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het liet beleggers in Europese aandelen weer beseffen dat ook beleggen in Europa politieke en wisselkoersrisico’s met zich meebrengt. Na de Brexit doken Britse aandelen en het Britse pond in de min, maar dat deden aandelen in de Eurozone ook. Over de maand juni 2016 behaalde de MSCI EMU index zelfs een groter negatief rendement (-6,02%), dan de MSCI United Kingdom index (-3,39%, gemeten in euro’s).

Het herstel was voor de Eurozone echter sneller en krachtiger. Inmiddels staat de index op een plus van ruim 16% over de periode van eind juni 2016 tot en met eind februari 2018. Britse aandelen moeten het echter doen met een aanzienlijk lagere plus van iets meer dan 6%.

Die prestatie is daarmee overigens feitelijk een voortzetting van een trend die al sinds 2012 duurt, want vanaf dat jaar presteerde de MSCI EMU index vrijwel ieder jaar beter dan de MSCI Europe index.

Geen vlucht naar Eurozone

Desondanks vluchtten beleggers na de Brexit niet massaal in Eurozone aandelen. Integendeel, in de maanden juni tot en met september 2016 onttrokken beleggers per saldo juist geld uit fondsen in deze categorie. Maar liefst 3,7 miljard euro werd er uit de fondsen gehaald. Pas in oktober 2016 keerde de uitstroom weer ten positieve.

Wat volgde was een uitzonderlijk sterk 2017. In het afgelopen jaar stroomde er bijna 8 miljard euro naar de categorie Aandelen Eurozone, hetgeen een record jaar voor de categorie was en ook 2018 is goed begonnen met een instroom van 1,4 miljard euro in januari.

Beleggers die in Europa willen beleggen, doen er dus goed aan zich bewust te zijn van de risico's die ook in deze regio op de loer liggen op bijvoorbeeld politiek en wisselkoersgebied. Een belegging in de Eurozone biedt wat dat laatste betreft wat meer zekerheid en lijkt na de Brexit beleggersgeld aangetrokken te hebben.

De Top 5

In de top 5 van deze week de best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de categorie Aandelen Eurozone Large-Cap, waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind februari 2018.

GAM Euroland Value Equity aan kop

GAM Euroland Value Equity wordt actief beheerd op basis van conventionele waarde criteria, hetgeen ook duidelijk uit de positionering van de portefeuille in de Morningstar Style Box blijkt. Door de jaren heen heeft het fonds diverse hoofdbeheerders gekend, maar sinds mei 2012 staat het fonds onder beheer van Hans Ulrich Jost. Met een weging van bijna 40% in de sector financial services, is hij enorm positief gestemd over aandelen zoals Deutsche Bank, UniCredit en Aegon . Daarentegen vindt hij binnen technologie, gezondheidszorg en nutsbedrijven geen enkel aandeel interessant, want deze sectoren zin volledig absent in de portefeuille.

First Trust Eurozone AlphaDEX op twee

First Trust Eurozone AlphaDEX is een ETF die de NASDAQ AlphaDEX Eurozone Index volgt. Dit is een zogenaamde 'enhanced' index. De index wordt samengesteld door aandelen te selecteren op basis van groeifactoren (waaronder koersstijgingen, omzet/koers-verhouding en omzetgroei) en waardefactoren (zoals boekwaarde/koers-verhouding, kasstroom/koers-verhouding en rendement op activa). Dit proces leidt per 19 maart tot een aanzienlijke overweging in vastgoed en industriële bedrijven, hetgeen ten koste gaat van de allocatie naar financiële waarden en defensieve consumentengoederen. Tevens kent het fonds een flinke overweging naar mid-caps.

Plek drie voor WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth

WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth heeft weer haar geheel eigen aanpak en heeft meer een focus op dividend, gecombineerd met groei- en kwaliteitsfactoren, waaronder lange termijn verwachte winstgroei, historisch drie-jaars rendement op het eigen vermogen en historisch drie-jaars rendement op activa. De sectoren cyclische consumentengoederen, industriële bedrijven en voornamelijk de technologie sector zijn overwogen. Binnen die laatste sector vinden we met ASML en Amadeus IT Group als grootste posities en overwegingen binnen de portefeuille.

Top 5 Aandelen Eurozone

Fn top 5 week 13 aandelen eurozone rvg tabel vrijstaand

Bron: Morningstar.nl