Markt anticipeert op aanzienlijk dividendrendement E.ON

Houders van het aandeel E.ON hebben waarschijnlijk zicht op een aanzienlijke dividenduitkering. Op basis van de inschattingen van analisten behoort het aandeel tot één van de aandelen met de hoogste dividendrendementen van de Duitse beurs. Per aandeel verwachten de analisten een dividenduitbetaling van 53 cent. Het dividendrendement ligt zodoende op 4.42 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de energiesector ligt op een relatief aantrekkelijke 3.33 procent.

Historische dividendrendementen E.ON

koersgrafieken

De historische dividenden over de afgelopen jaren zijn met circa 5.6 per jaar heel aanzienlijk te typeren.

Dividenduitkeringen grote stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers.

De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een verlies van 72 procent. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 156 procent. De impact van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy and hold belegger significant te noemen.

Dividenden helpen beleggers uit het rood

Dividenden enige compensatie voor koersverliezen

koersgrafiekenDe bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividendbelasting E.ON terugvragen

De getoonde dividendrendementen zijn echter de bruto rendementen. Van de aandelen uit uw land kunt u uiteraard de ingehouden dividendbelastingen terugvragen maar dit is echter veel lastiger met buitenlandse aandelen. Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers.

Voor het terugvragen van de ingehouden dividendbelasting op uw buitenlandse aandelen moet u vaak een kostbaar traject door. Het is vaak de moeite niet om ingehouden dividendbelasting terug te vragen want voorheen wogen de kosten hiervan amper op tegen de baten ervan. Ieder land heeft zijn eigen fiscale regime. In de regel kunnen we zeggen dat de ingehouden percentage dividendbelasting tussen de 20 en de 40 procent bedraagt. Via onze dienst kunt u echter op een variabele kostenbasis een groot deel van de ingehouden dividendbelasting terugvragen. Normaliter kunt u via onze dienst de impact van de ingehouden dividendbelasting tot circa 15 procent verlagen.

Morgen komt het Duitse E.ON haar resultaten over het afgelopen kwartaal. Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet van het bedrijf uit Essen op 110.26 miljard euro. Dit is beperkt minder dan de omzet over 2022 toen het bedrijf 115.66 miljard euro binnen kreeg.

Historische omzetten en resultaten E.ON in beeld plus taxaties 2023

grafiek

E.ON elektrisch tanken A3 Duitsland ©

E.ON
E.ON


Onderaan de streep rekenen de meeste analisten op een nettowinst van 3.08 miljard euro. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 1.15 euro. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 10.42 uit.

Recentste taxaties rond de 15 euro

De laatste 3 adviezen voor het energiebedrijf zijn afkomstig van Barclays , Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanley .

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de marktkapitalisatie van het bedrijf 31.24 miljard euro.

Historische beurskoersen E.ON

grafiek e.on

Om 9.46 staat het aandeel 0.42 procent lager op 11.98 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.