Optiestrategie op PostNL

Svenhubens
Sven Hubens

Het aandeel PostNL heeft het dramatisch gedaan afgelopen jaar. De marges voor de briefpost staan onder druk. PostNL verdient er weinig aan ondanks dat ze elk jaar de postzegel behoorlijk in prijs verhogen. Dit jaar met 5% van € 0.83 naar € 0.87. De briefpost is gewoonweg niet zo modern meer. Daarnaast heeft PostNL last van hevige concurrentie van Sandd. Tevens probeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de concurrentie op de postmarkt te bevorderen en dat heeft PostNL behoorlijk geraakt. Desondanks blijft PostNL wel gewoon winst draaien en keren zij ook een mooi dividend uit van ongeveer 10%. Dat zou best weleens wat verlaagd kunnen worden alhoewel PostNL zelf het doel heeft een progressief dividendbeleid na te streven.

De helft van alle omzet wordt behaald met pakketpost. Deze omzet groeit hard (>15% op jaarbasis) en deze markt is gezond te noemen. Dit jaar wil PostNL Sandd overnemen. Alhoewel dat waarschijnlijk pas rond de zomer gaat gebeuren, komen er waarschijnlijk ver voor die tijd al geluiden vanuit de politiek en de ACM. Op positieve geluiden kan de koers een behoorlijke sprong maken. Bij een overname van Sandd, krijgt PostNL weer meer macht in handen. Tot dusver staat de politiek achter een fusie aangezien dit ten goede zal komen aan de momenteel slechte arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers.

Mocht de overname niet doorgaan, dan kost het PostNL elk jaar veel geld om te concurreren met Sandd en lijkt PostNL niet een aandeel dat je wilt bezitten. Op het moment van schrijven staat PostNL op €2.17. De optiestrategie die ik voorstel om naar te kijken is:

Maart 2019 2.6/2.8/3.0 Call ladder. Op het moment kunt u deze aanschaffen in de market voor 1 cent. De payoff ziet er als volgt uit:

Postnlopties

Indien we niet boven de 2.4 uitkomen verlies je sowieso de 1 cent. Daar hoef je denk ik niet echt wakker van te liggen. Houd wel altijd even rekening met de transactiekosten die je betaalt. Controleer even hoe hoog ze zijn en pas daarop eventueel uw bieding aan. De 1 cent is momenteel de mid market prijs: de prijs precies tussen de bieding en het offer. Het meeste verdient u als we tussen de 2.6 en 3.0 uitkomen. De winst is daar 19 cent. Komen we boven de 3.19 euro uit op expiratie dan gaat u verliezen. Gaan we bijvoorbeeld naar 3.4 dan verliest u 40 cent plus de 1 cent die u betaalde. Aangezien de overname hoogstwaarschijnlijk niet voor de maart expiratie wordt gedaan of bekend wordt gemaakt is de kans op een 50% stijging van de koers in twee maanden niet zo groot.

Met deze optiestrategie sorteert u met een kleine investering van 1 cent voor op eventuele geruchten van een overname of een wat (verder) aantrekkende post markt. Bent u toch bang voor een hele grote stijging kunt u altijd overwegen er een call spread van te maken. De 2.4/2.6 call spread kost u momenteel 4 cent. Maximale uitbetaling staat gelijk aan 20 cent waarbij u een winst kunt behalen van 16 cent. Dit soort optie strategieën heeft persoonlijk mijn voorkeur boven het kopen van PostNL aandelen aangezien het uitblijven van een overname van Sandd flinke negatieve financiële gevolgen heeft voor PostNL in de komende jaren. Dit kan zorgen voor heftige verkoopdruk op het aandeel.

De auteur, Sven Hubens, heeft geen posities in PostNL. Sven is oprichter van Hubens Capital. Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.