Unilever veelbesproken aandeel

Unilever behoort tot een van de aandelen waar analisten de afgelopen dagen het meest over hebben gesproken, mede naar aanleiding van de update over het eerste kwartaal die naar buiten zijn gebracht. Opvallend daarbij zijn de uiteenlopende meningen die over het levensmiddelenconcern worden afgegeven door de marktvorsers.

Uit de een trading update over het eerste kwartaal die Unilever op 16 april naar buiten bracht blijkt dat het bedrijf vooral heeft geprofiteerd van gunstige valuta-effecten. De omzet nam in de eerste drie maanden van dit jaar op jaarbasis toe met 12,3% tot 12,8 miljard euro, waarvan 10,6% te danken was aan wisselkoerseffecten. De onderliggende volumegroei bedroeg in dezelfde periode 0,9%, terwijl de onderliggende omzetgroei op 2,8% uitkwam.

Unilever verwacht dat de huidige valuta rugwind over heel 2015 voor 8-9% zal bijdragen aan de omzet. Mede daarom is het bedrijf dan nu ook optimistischer over het lopende jaar dan bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

In totaal zijn er de afgelopen dagen 11 analisten geweest die een rapportage over het aandeel hebben gepubliceerd, waarvan wij er een aantal uitpikken.

Unilever verhoogd naar kopen

RBC Capital Markets heeft op 20 april zijn advies voor Unilever verhoogd van ‘sector perform’ naar ‘outperform’, waarbij het koersdoel is verhoogd met 5 euro tot 44 euro. De analisten stellen dat de operationele verbeteringen die door het sinds 2009 zittende management nog niet zijn verwerkt in de koers van het aandeel, die al enige tijd circa 10% onder het sectorgemiddelde ligt.

Verder wijzen de analisten op de verbeterde omzetgroei en dat in drie van de vier categorieën (uitgezonderd voedingsmiddelen) Unilever zijn marktaandeel zag toenemen. Daarnaast zijn ook de ebit-marge en het werkkapitaal aan het verbeteren, maar zien de analisten nog geen verbetering van de conversie van winst naar kasstroom.

Koersdoel licht verhoogd

Independent Research heeft op 20 april zijn koersdoel voor Unilever verhoogd van 41 euro naar 43 euro, maar het advies op ‘halten’ laten staan. De opbrengsten zijn hoger uitgevallen dan waar analist Markus Riesselmann op had geanticipeerd. De positieve valuta-effecten en de verwachte vooruitgang van de winstgevendheid waren volgens de analist echter al grotendeels ingeprijsd.

Consensus Unilever

De consensus voor Unilever is licht positief, maar duidelijk is dat analisten verdeeld zijn over het aandeel. Er staan 8 verkoop-, 14 houd- en 11 koopadviezen uit.

Gemiddeld zijn analisten daarbij van mening dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 38,18 euro verwachten zij een negatief rendement van 7,6%. Dit is echter tegenstrijdig met de recente koersdoelverhogingen die voor Unilever zijn afgegeven en veelal boven dit niveau liggen. Ook hiervoor geldt echter dat analisten veelal weinig verder opwaarts potentieel voor de koers zien.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.