Fusie tussen Duitse mediagiganten niet erg waarschijnlijk

De Duitse mediabedrijven Axel Springer en ProSiebenSat.1 hebben aangegeven in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. Dit zou een flinke schok betekenen voor het Europese medialandschap en heeft in ieder geval de koersen van beide aandelen opgedreven, terwijl analisten er het zijne van denken.

De Duitse televisie-exploitant ProSiebenSat.1 en Duitse uitgeverij Axel Springer zijn in gesprek om hun activiteiten te bundelen. Hun gecombineerde marktkapitalisatie zou daarmee uitkomen op 14,4 miljard euro, waarmee een van de grootste mediabedrijven van Europa ontstaat.

De onderhandelingen zouden nog in een eerste fase zitten en een deal zou onder meer goedgekeurd moeten worden door de Duitse mededingingsautoriteiten. Axel Springer is namelijk de grootste krantenuitgever van Europa en zou samen met de kanalen van ProSiebenSat.1 het hoogte marktaandeel hebben van niet overheidsgecontroleerde mediabedrijven in Duitsland.

Daarmee zouden de bedrijven samen nog wel veraf zitten van Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Duitsland dat over het afgelopen jaar een omzet noteerde van 16,7 miljard euro. Axel Springer en ProSiebenSat.1 realiseerden samen een omzet van ongeveer 5,9 miljard euro.

Nieuwe poging

Het is niet de eerste keer dat de bedrijven een poging ondernemen om te fuseren. In 2005 deed Axel Springer een bod van meer dan 4 miljard op ProSieben, maar werd later dat jaar afgekeurd door de Duitse kartelwaakhond KEK. Vorig jaar werd echter deze beslissing in twijfel getrokken tot het Duitse Hooggerechtshof.

Daarmee lijkt een deal dichterbij, maar analisten wijzen erop dat er in 10 jaar tijd het nodige is veranderd. Beide mediabedrijven zijn bijvoorbeeld flink gegroeid en ProSiebenSat.1 heeft momenteel een marktkapitalisatie van 9,7 miljard, terwijl Axel Springer op 4,7 miljard wordt gewaardeerd. Ook zullen ze om de mededingingsautoriteiten tegemoet te komen waarschijnlijk onderdelen moeten afstoten om de fusie mogelijk te maken.

Charme

Analist Holger Fechner van NordLB stelt dat een fusie tussen Axel Springer en ProSiebenSat.1 een bepaalde charme heeft. Samen zouden de bedrijven zeker een notering aan de DAX -index krijgen.

Echter denkt de analist dat de wettelijke barrierers waarschijnlijk nog steeds hoog zijn en bepaalde verplichtingen de deal in gebaar kunnen brengen. Daarom is een fusie volgens NordLB voorlopig niet erg waarschijnlijk.

Consensus media-aandelen

De consensus voor Axel Springer is voorlopig positief, terwijl analisten iets neutraler zijn over ProSiebenSat.1 .

Voor Axel Springer is slechts 1 verkoopadvies afgegeven, tegenover 11 houd- en 6 koopadviezen. Voor ProSiebenSat.1 staat de teller voor verkoopadviezen op 4, houdadviezen op 8 en koopadviezen op 10.

Wat betreft het verwacht koerspotentieel komt ook hier Axel Springer uit de bus. Met een gemiddeld koersdoel van 50,65 euro verwachten analisten een rendement van 6,7%. Voor ProSiebenSat.1 rekenen analisten juist op een koersdaling. Met een gemiddeld koersdoel van 43,81 euro is er een negatief verwacht rendement van 1,4%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.