Kostenbesparing Total valt in de smaak

Total maakte deze week bekend dat de lage olieprijzen het bedrijf hebben genoodzaakt om dieper in de kosten te snijden. Analisten verwelkomen de kostenbesparingen en hebben hun winstverwachtingen voor het aandeel opwaarts bijgesteld, terwijl er voor beleggers een aantrekkelijk dividendrendement blijft lonken.

Op 23 september maakte Totalbekend verder in de kosten te snijden, om zo te anticiperen op een lange periode van lage olieprijzen. Totalwil tegen 2017 de operationele kosten met 3 miljard dollar hebben teruggebracht, wat 1 miljard dollar meer is dan eerder werd begroot.

Daarnaast zal de Franse oliemaatschappij de kapitaaluitgaven terugschroeven van 23-24 miljard dollar in 2015 naar 20-21 miljard in 2016. In het jaar daarop moet een duurzaam niveau van 17-19 miljard dollar worden bereikt.

Op deze manier wil Totaldat er in 2019 een breakeven resultaat kan worden behaald, op basis van een gemiddelde olieprijs van 45 dollar per vat. In 2013 werd het breakeven resultaat nog berekend op een prijs per vat van 110 dollar.

Betere positie

Goldman Sachs heeft Total op zijn ‘Conviction Buy List’ staan en verwelkomen de kostenflexibiliteit die nu wordt gerealiseerd. Daarom is het koersdoel verhoogd van 47 euro naar 47,50 euro.

Citigroup stelt dat Totaldankzij de recente beslissingen zich beter kan hedgen tegen de lagere olieprijzen. Daarbij blijven de belangen van de aandeelhouders en in het bijzonder het dividend onder de aandacht van de oliemaatschappij, aldus de analisten. Mede daarom is het advies gehandhaafd op ‘buy’, terwijl er een koersdoel uitstaat van 52 euro.

De Australische zakenbank Macquarie Resarch verwacht dat van de grote oliemaatschappijen Total in 2020 de hoogste productiegroei zal hebben gerealiseerd. Dit moet vanaf 2016 zorgen voor een bovengemiddelde groei van de vrije kasstroom. Macquarie heeft een ‘outperform-advies’ uitstaan met een koersdoel van 48 euro.

UBS heeft zijn koersdoel voor Totalverhoogd met 1 euro tot 42,50 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘neutral’. Met de aangekondigde verlaging van de investeringen en kosten reageert de oliemaatschappij volgens de analisten adequaat op de gedaalde olieprijzen.

Consensus Total

Momenteel heeft slechts 1 analist een verkoopadvies voor Total uitstaan, terwijl er 6 houd- en 14 koopadviezen zijn afgegeven. Daarmee is de consensus overwegend positief.

Analisten zien daarbij nog voldoende opwaarts koerspotentieel. Met een gemiddeld koersdoel van 49,68 euro rekenen zij op een rendement van 25,4%. Over de afgelopen 12 maanden realiseerden beleggers in Total een negatief rendement van 14,3%.

Total staat momenteel op een koers-winstverhouding van 29,9, waarbij er een dividendrendement wordt geboden van 6,1%.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.