JP Morgan tipt ASML

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft ASML als koopkans bestempeld voor beleggers met een langetermijnvisie. De chipmachinefabrikant zag recent nog een belangrijke klant zijn omzetprognose verhogen, maar het aandeel heeft de afgelopen periode wel een flink deel van zijn waarde verloren.

JP Morgan stelt dat ASML een koopkans is. De analisten verwachten dat er in de komende zes maanden meer informatie beschikbaar zal komen over de EUV-introductie, terwijl de investeringen in de chipsector volgend jaar niet of nauwelijks zullen dalen. Wel heeft JP Morgan zijn koersdoel voor de chipmachinefabrikant verlaagd van 125 euro naar 114 euro.

De Amerikaanse zakenbank stelt verder dat beleggers geduld moeten hebben met ASML . Een katalysator voor de koers zou daarbij de verkoop van nieuwe systemen kunnen zijn. Zo is ASML eind september gestart met de levering van het nieuwe Twinscan-systeem, dat specifiek is ontworpen voor het gecombineerde gebruik met de huidige technieken en de nieuwe EUV-technologie.

Omzetprognoseverhoging

Deze positieve houding van de markt voor het aandeel is onder meer gestoeld op de recente verhoging van de omzetverwachting door de Taiwanese chipproducent TSMC, dat een belangrijke klant van ASML is. TSMC verwacht voor heel 2015 een omzet van 211-213 miljard Taiwanese dollars, terwijl de operationele winstmarge zal uitkomen tussen 36,5-38,5%.

Wel verwacht TSMC dat in het vierde kwartaal de omzet ten opzichte van het derde kwartaal zal dalen, maar de marges op een vergelijkbaar niveau gehandhaafd zullen blijven.

Consensus ASML

De consensus voor ASML is zeer positief. In totaal staan er 3 verkoop-, 7 houd- en 21 koopadviezen uit.

De positieve houding van analisten komt ook terug in het gemiddeld koersdoel voor het aandeel. Op 101,04 euro wordt er namelijk gerekend op een verwacht rendement van 36,3%. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat recent afgegeven koersdoelen onder dit gemiddelde liggen. Analisten zijn dus de afgelopen periode voorzichtiger geworden over ASML .

Beleggers die een jaar geleden in ASML stapten hebben een negatief rendement gerealiseerd van 4,5%. De koers-winstverhouding voor het aandeel bedraagt momenteel 24,4, terwijl er een dividendrendement wordt geboden van 0,9%.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.