Geen eenmalige dip bij Apple

Apple moest voor het eerst in 13 jaar tijd een omzetdaling incasseren doordat de smartphonemarkt waar het bedrijf lange tijd zo succesvol was momenteel geen groei laat zien. Apple rekent er daarbij voorlopig niet op dat er sprake zal zijn van een eenmalige dip, wat analisten heeft doen besluiten hun taxaties voor het aandeel bij te stellen.

Apple wist 51 kwartalen achter elkaar een omzetgroei te realiseren en boekte dankzij de vraag naar muziekspelers, smartphones en andere elektronische apparaten een jaaromzet van $227 miljard.

Hier is voorlopig echter een halt toe geroepen door de eerste omzetdaling van het bedrijf in 13 jaar tijd. De omzet daalde op jaarbasis met 13% tot 50,6 miljard dollar, waar analisten gemiddeld uit gingen van 52 miljard dollar. De nettowinst daalde tot 10,5 miljard dollar.

Steeds minder mensen besluiten om een nieuwe iPhone aan te schaffen en daarom vreest Apple dat er in het lopende kwartaal wederom sprake zal zijn van een omzetdaling. Het afgelopen kwartaal werden er 51,2 miljoen iPhones verkocht, terwijl dat in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 61,2 miljoen was.

Positief is wel dat de omzet van de servicedivisie, waar Apple Music en de App Store onder vallen, op jaarbasis de omzet het afgelopen kwartaal zag groeien met 20% tot 6 miljard dollar en daarmee nu hoger ligt dan de omzet uit de verkoop van de iMac en iPad.

Apple rekent voor het lopende kwartaal, dat eind juni eindigt, op een omzet van 41-43 miljard dollar.

Wachten op de iPhone 7

Piper Jaffray stelt dat de pijn voor Apple vooral ligt in China, waar de omzet op jaarbasis afnam met 26%. De analisten zien lichtpuntjes in de cijfers over het afgelopen kwartaal, maar verwachten dat de lancering van de iPhone 7 zal zorgen voor een terugkeer naar groei. Dit optimisme zal volgens Piper Jaffray zorgen voor een katalysator van de koers vanaf midden 2016.

Koersdoel verlaagd

Barclays heeft zijn koersdoel voor Apple verlaagd met 10 dollar tot 121 dollar, maar het advies gehandhaafd op ‘buy’. Volgens analist Mark Moskowitz is het duidelijk dat de verkooptrend voor de iPhone verantwoordelijk is voor het niet behalen van de verwachtingen.

Apple zal waarschijnlijk met grotere aankopen zijn serviceplatform versterken, zo verwacht Moskowitz. Vanwege de aanstaande lancering van de iPhone 7 ziet Barclays nog altijd een koopgelegenheid voor het aandeel.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.