Analisten verdeeld over potentieel Metro

Het Duitse retailbedrijf Metro rapporteerde onlangs eerstekwartaalcijfers die voldeden aan de verwachtingen van de markt, wat vooral te danken was aan een herstel in de thuismarkt. Analisten hebben mede daarom hun taxaties voor het aandeel licht bijgesteld, maar blijven over het algemeen wel verdeeld.

Metro maakte op 11 mei bekend dat het over het eerste kwartaal van 2016 de omzet heeft zien uitkomen op 13,574 miljard euro, 0,9% minder dan een jaar eerder maar wel conform de verwachtingen van analisten.

Daarbij zag Metro in thuismarkt Duitsland de omzet op jaarbasis toenemen met 1,7% en 1,1% op vergelijkbare winkelbasis, terwijl er ook geprofiteerd werd van een vroeg Pasen. Elektronicaketens Media Markt en Saturn zagen gesteund door onder meer de online verkopen de totale omzet op jaarbasis toenemen met 1,9% tot 5,3 miljard euro. De ebit van Metro kwam uiteindelijk uit op 11 miljoen euro.

Metro heeft verder vastgehouden aan zijn eerder uitgesproken verwachtingen voor 2016 en voorziet een lichte stijging in de algehele verkopen en ebit.

Daarnaast wil Metro zich nog altijd opsplitsen in een voedsel- en consumentenelektronicaonderdeel, zodat beide bedrijven sterker kunnen groeien. De opsplitsing moet ergens in de loop van 2017 plaatsvinden en wordt gesteund door de grootaandeelhouders. Onder de Metro Group vallen nu nog onder meer Makro maar ook Media Markt.

Licht aangepaste verwachtingen

BNP Paribas heeft zijn koersdoel voor Metro verhoogd met 1 euro tot 32 euro, waarbij het advies ‘buy’ luidt’. Analist John Kershaw heeft zijn verwachtingen herzien vanwege de vooruitzichten voor de retail groep, waarin hij nu de recente kwartaalcijfers en wisselkoerseffecten heeft meegenomen.

Deutsche Bank heeft zijn koersdoel voor Metro opwaarts bijgesteld van 26 euro naar 28 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘hold’. Analist Niamh McSherry stelt dat de omzet en marge in het afgelopen kwartaal netjes was en met name geldt voor de food retail en elektronicamarkten. Wel vormde de groothandeltak (Cash & Carry) een teleurstelling voor de analist.

UBS heeft zijn koersdoel voor Metro met 2 euro verhoogd tot 26 euro, maar het advies gehandhaafd op ‘sell’. Société Générale gaat hierin mee, maar heeft het koersdoel laten staan op 22 euro. Het management heeft volgens analist Arnoud Joly geen details gegeven over de bezuinigingsplannen. Dit ziet hij als een teleurstelling en risico’s voor het dividend en een mogelijke kapitaalverhoging om het bedrijf op te kunnen splitsen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.