Zware tijden voor Richemont

De Zwitserse luxegoederenverkoper Richemont heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst zien toenemen, maar ondervindt tegelijkertijd ook hinder van de dure frank. Richemont ziet dan ook voorlopig nog geen herstel en waarschuwt voor een zware tijd in de komende maanden. Analisten hebben mede daarom hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bijgesteld.

Richemont zag over het eerste kwartaal, dat op 31 maart eindigde, de omzet op jaarbasis toenemen met 6% tot 11,08 miljard euro dankzij gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer deze niet zouden worden meegenomen daalde omzet over dezelfde periode met 1%. De nettowinst steeg het afgelopen jaar van 1,33 miljard euro naar 2,23 miljard euro en ook het gevolg van de sterke Zwitserse frank.

Diezelfde frank zorgt ervoor dat Richemont een moeilijke periode verwacht voor zijn luxemerken als Cartier, IWC, Piaget en Jaeger-LeCoultre. Het Zwitserse bedrijf rapporteert namelijk zijn resultaten in euro’s, die sinds begin 2015 sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de Zwitserse frank. Tegelijkertijd staan de meeste kosten van het bedrijf genoteerd in de Zwitserse munt. Daarnaast is het toerisme in Europa zwak en zag Richemont in april op basis van constante wisselkoersen de omzet op jaarbasis met 15% afnemen.

Taxatieverlagingen

Bernstein Research heeft zijn advies voor Richemont op 24 mei verlaagd van ‘outperform’ naar ‘market perform’, terwijl het koersdoel is bijgesteld met 9 Zwitserse frank tot 63 Zwitserse frank. Op basis van de recente resultaten zijn er volgens analist Mario Ortelli voorlopig geen positieve katalysatoren voor de koers in zicht.

De resultaten laten volgens analiste Zuzanna Pusz van Berenberg zien dat Richemont te maken heeft met uitdagende omstandigheden en de resultaten over april voor verdere druk op de marges zorgt. Daarom heeft Berenberg zijn verwachtingen voor de winst per aandeel in 2018 verlaagd en het koersdoel met 5 Zwitserse frank neerwaarts bijgesteld tot 50 Zwitserse Frank. Daarbij hanteert de zakenbank een ‘sell-advies’.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.