PostNL: wel erg hard afgestraft

PostNL is de afgelopen maanden wel erg hard afgestraft. Dit lijkt alles te maken te hebben met het lange wachten op de goedkeuring van de overname van Sandd.

Koers PostNL

Koerspostnl

PostNL kondigde in februari aan Sandd over te nemen om zodoende de briefpostmarkt te consolideren. Op deze manier krijgt PostNL een monopolie op de postmarkt. De postmarkt is een markt die erg slecht gaat en verder achteruit zal hollen. In de moderne tijd is het logisch dat mensen, zeker jongeren, steeds minder gebruik gaan maken van briefpost. Met een consolidatie van de postmarkt wordt een duurzaam en solide fondament voor één sterk landelijk postnetwerk bewerkstelligd, krijgen de postbezorgers van Sandd een baan aangeboden bij PostNL en is de lange-termijn werkgelegenheid voor postbezorgers gunstiger. De overheid is dan ook groot voorstander van de overname. Daarnaast is het erg gunstig voor PostNL aangezien zij jaarlijks €50m-60m door synergievoordelen kunnen behalen (zal enkele jaren duren).

Svenhubens
Sven Hubens

Het probleem is vooralsnog dat de ACM (Autoriteit Consument en Markt) nog geen goedkeuring heeft verleend. Hun standpunt is in het algemeen dat monopolies bijna altijd slecht zijn voor de consumenten en bedrijven. PostNL heeft eerder aangegeven rond de zomer een besluit te verwachten van de ACM. Mocht de ACM geen goedkeuring verlenen, dan kan de ACM overruled worden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In geval van de overname van Sandd, zal PostNL 12-24 maanden geen dividend uitkeren. Dit doet PostNL omdat zij erg conservatief zijn met schuld. PostNL zal door de overname tijdelijk haar zelf bepaalde grens van 2.0x netto schuld/EBITDA overschrijden. Binnen 12-24 maanden verwacht PostNL weer binnen deze grens te zijn en zal ze de dividendbetalingen hervatten en streeft zij naar een progressief dividend.

De afstraffing van PostNL lijkt mede te zijn ingezet door het tijdelijk skippen van het dividend en het lang moeten wachten op de goedkeuring door ACM die misschien zelfs niet eens helemaal komt. Daarnaast is er wat recessievrees in de financiële markten wat ook niet ten goede komt aan de koers van PostNL.

Aantrekkelijk gewaardeerd

De briefpost is dalende maar de pakketpost gaat erg goed. Tot aan 2022 verwacht PostNL een volumestijging in de pakketpost van gemiddeld 14% per jaar. Het aantal online aankopen stijgt snel en nog maar 17% van alle aankopen is online. Afgelopen kwartaal was de opbrengst uit de pakketpost voor het eerst groter dan die van de briefpost. PostNL verwacht weinig concurrentie uiteindelijk van bedrijven als Amazon die op den duur drones willen inzetten. Omdat Nederland zo dichtbevolkt is en PostNL gemiddeld 800.000 pakketjes per dag bezorgd, zal dat volgens PostNL niet zomaar eenvoudig met drones te regelen vallen. Het zou dan geen blauw stukje lucht meer te zien zijn met al die drones, volgens PostNL. In minder dichtbevolkte landen zouden drones veel meer een oplossing bieden.

Er lijkt weinig reden aan te nemen dat de pakketpost niet hard zal groeien. PostNL verwacht over 2019 een operationeel onderliggend cash resultaat van tussen de €170mln en €200mln waarbij de huidige marktkapitalisatie slechts rond de €750mln ligt. Dit lijkt een aantrekkelijke waardering.

De conclusie is dat de business van PostNL in de toekomst zal groeien doordat de pakketpost nu een grote deel uitmaakt van de omzet dan de briefpost. Hierbij komt dat de pakketpost harder stijgt dan de briefpost daalt. Mocht de overname van Sandd worden goedgekeurd dan ziet de toekomst er nog beter uit. Instappen op huidige levels lijkt erg gunstig. Mocht er goed nieuws komen vanuit de ACM dan kan extra worden aangekocht zolang de koers zich bevindt onder de €2.00.

Wilt u meer lezen over aandelen zoals PostNL, en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.