Heineken underperformt superbiersector afgelopen jaar, dividenden enorme steun in de rug

Heineken underperformt sector afgelopen jaar

Het aandeel behoort door het enorme verlies van 6 procent over de afgelopen 1 jaar tot de slechtst renderende aandelen van de brouwerijsector. Aandelen uit de sector leverden de voorbije 1 jaar een winst op van circa 13 procent.Andere relatief slecht presterende aandelen uit de peergroup zijn o.a. Malteries FCO-BEL., Heineken en AB AB InBev .

Historische koersen Heineken afgelopen 10 jaar

Heinekenstock

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Heineken op een winst van zo'n 8 procent. De brouwerijsector won dezelfde periode ruim 13 procent. Op 5-jaarsbasis deed het aandeel het met een winst van 111 procent beter dan haar sector. Desalniettemin is het lastig slechte aandelen in de biersector te vinden: de dividenden zijn relatief hoog en op langere termijn is de biersector één van de beste aandelensectoren.

De Nederlandse aandelen wonnen circa 5 procent de voorbije 12 maanden.

Het aandeel Heineken wordt door 22 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 86,67 euro. Dit is circa 8 procent meer dan de huidige beurskoers van 80,41 euro.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,41 euro. Heineken 's dividendrendement komt hiermee uit op 1,75 procent. Gemiddeld levert een aandeel in de brouwerijsector levert een dividendrendement van circa 1,68 procent op.

Historische dividenden en dividendrendementen Heineken Heinekendividenden

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden heeft nu een winst van circa 82 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 2,2 per jaar flink te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op een summiere 19 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger niet echt dominant.

Analisten verwachten meer omzet

De gemiddelde verwachting van de omzet over dit jaar ligt volgens de analisten op 20,75 miljard euro. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is beperkt meer dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 20,51 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Heineken in beeld plus taxaties 2016

<a href='/aandeel/9-heineken'> Heineken </a>

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 2,09 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 3,69 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 21,79.

Kerncijfers sector brouwerijen

Beersector


Heineken 's boekwaarde ten opzichte van haar beurskoers staat op 0,29. De brouwerijsector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 40.49. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Heineken 's marktkapitalisatie 45,81 miljard euro.

2010 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Heinekenkoersen

De bovenstaande matrix toont Heineken 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 50 procent het slechtste jaar. 2010 is tot nu toe met een winst van 52 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 44,22 euro) heeft nu een winst van 82 procent.

Het aandeel staat om 12.45 0,6 procent hoger op 80,41 euro. Dit betekent 28 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.