Aandeel Hochtief nu qua PE bij duurste Europese bouw- en infrastructuurbedrijven

Aandeel Hochtief noteert met premie in Europese bouw- en infrastructuursector

Het Duitse aandeel Hochtief koerst nu één de hoogste Shiller PE-ratio's van de Europese bouw- en infrastructuurbedrijven. Voor een aandeel wordt nu circa 65 maal de gemiddelde winst per aandeel over de voorbije 10 jaar betaald. Hiermee noteert het aandeel royaal hoger dan het gemiddelde Europese aandeel uit de bouw- en infrastructuurbedrijven dat nu circa 11,91 keer de gemiddelde winst per aandeel kost. Andere Europese bouw- en infrastructuurbedrijven die qua koers/winstverhouding behoorlijk aan de prijs zijn, zijn o.a. Ei Towers (122), Adva Optical (84) en het Franse Rougier (65).

Beurskoers Hochtief afgelopen 10 jaar: behoorlijk florissant

Hochtiefaandeel

2016 beste jaar, 2009 slechtste jaar

<a href='/aandeel/1381-hochtief'> Hochtief  </a>

De bovenstaande matrix toont Hochtief 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het aandeel had in 2009 met een koersverlies van 61 procent het slechtste jaar (gemeten vanaf 2008). 2016 is tot nu toe met een winst van 110 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 92 euro) heeft nu een winst van 34 procent.

Het aandeel Hochtief wordt door 11 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 105,25 euro. Dit is circa 14 procent minder dan de huidige beurskoers van 123 ,05 euro. 0

Analisten verwachten omzetdaling omzet

De omzet van Hochtief over dit jaar komt uit op 20,72 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. Dit is licht minder dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 21,1 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Hochtief in beeld plus taxaties 2016

Hochtiefumsatz

Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 333 miljoen euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 5 euro over. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor 24,61.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 2,39 euro. Het dividendrendement ligt zodoende op 1,94 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de bouw- en infrastructuurbedrijven ligt op een relatief royale 1,54 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Hochtief

Dividendenhochtief

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een koerswinst van 34 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 2,7 per jaar behoorlijk te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 26 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Kerncijfers bouw- en infrastructuurbedrijven

Bouwbedrijven


Hochtief 's boekwaarde/koers staat op momenteel op 0,26. Gezien dit grote verschil tussen de boekwaarden de beurskoers voorzien beleggers blijkbaar dus relatief veel groei van het aandeel. De sector noteert momenteel met een book to market ratio van Koers / boekw,. De bouw- en infrastructuurbedrijven noteert momenteel met een Shiller PE (CAPE) van 7,25. Gezien de grote verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De voorbije jaren noteerde het aandeel met relatief stabiele koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). We zien verder dat zowel op de kortere als de langere termijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Hochtief 's marktkapitalisatie 8,02 miljard euro.

Om 14.14 staat het aandeel 0,2 procent lager op 123 ,05 euro.

Dit komt neer op 35 keer het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.