Superaandeel Heineken relatief gezien behoorlijke underperformer in superbiersector

Heineken underperformt sector al jaren

Ondanks dat het aandeel voor de beleggers absoluut een superaandeel was de afgelopen jaren doet het aandeel het nog steeds slechter dan haar sector. De brouwerijen leverden de afgelopen 10 jaar een megawinst op van maar liefst 189 procent. Het aandeel Heineken bleef met een plus van 125 procent daarmee relatief achter bij haar sector.

Historische koersen Heineken afgelopen 10 jaar

Heinekenkoers

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Heineken op een winst van bijna 17 procent. Het gemiddelde aandeel van de brouwerijen boekte dezelfde periode een winst van 24 procent. Op 5-jaarsbasis deed het aandeel het met een winst van 83 procent beter dan haar sector. De Nederlandse aandelen wonnen circa 2 procent de voorbije 12 maanden.

Kerncijfers brouwerijen

Beersector


Heineken 's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,29. Op basis van dit grote verschil tussen de boekwaarden de beurskoers verwachten beleggers blijkbaar dus relatief veel groei van het aandeel. De sector noteert momenteel met een boek- to beurskoerswaarde ratio van 3,70. De brouwerijen noteert momenteel met een Shiller PE (CAPE) van 46,12. Op basis van de vrij kleine verschillen tussen de top winnaars en verliezers in de sector duidt een relatief lage volatiliteit in de sector.

De voorbije jaren koerste het aandeel met aanzienlijk uiteenlopende koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). We zien tevens dat zowel op de kortere als de langere termijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Heineken 's marktkapitalisatie 45,72 miljard euro.

2010 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Heinekenprices

De matrix hier boven toont Heineken 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 50 procent het slechtste jaar (vanaf 2008). 2010 is tot nu toe met een winst van 52 procent het beste jaar voor het aandeel. Vanaf 2008 tot heden bedraagt het rendement plus 82 procent.

Analisten verwachten minder omzet

De gemiddelde verwachting van de omzet over dit jaar ligt volgens de analisten op 20,66 miljard euro. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is licht meer dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 20,51 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Heineken in beeld plus taxaties 2016

Heinekenomzet

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 2,08 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 3,69 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 21,75 te liggen.

Heineken wordt door 24 analisten gevolgd (alleen op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 88,2 euro. Dit is circa 9 procent meer dan de huidige beurskoers van 80,26 euro.

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 1,41 euro verwacht. Heineken 's dividendrendement komt hiermee uit op 1,76 procent. Gemiddeld levert een aandeel in de brouwerijen levert een aantrekkelijk dividendrendement van circa 1,83 procent op.

Historische dividenden en dividendrendementen Heineken

Dividendheineken

De grafiek laat de diverse rendementen vanaf 2008 zien. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenden royale stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 82 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 2,2 per jaar ondergemiddeld te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 21 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Om 12.34 staat het aandeel 1,2 procent lager op 80,26 euro. Dit komt overeen met 28 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.