Chevron lijkt in herstel, aandeel lange termijn underperformer

Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron lijkt in herstel. De resultaten over het eerste kwartaal lagen boven de consensus en ook op jaarbasis laat het bedrijf weer winstgroei zien. Het aandeel staat echter ruim 6 procent lager over de afgelopen 3 maanden. Het aandeel behoort daardoor dit jaar tot de achterblijvers in de Dow Jones Index . Ook op de langere termijn underperformde het aandeel behoorlijk: sinds 2007 staat het aandeel 27 procent hoger terwijl het gemiddelde Dow Jones Industrial Average Index aandeel maar liefst 88 procent hoger staat.

Over het afgelopen kwartaal rapporteerde het bedrijf een winst van 2,68 miljard dollar. Over dezelfde periode in 2016 was dit nog een verlies van 725 miljoen dollar. Daarnaast steeg ook de vrije kasstroom. Het herstel bij Chevron komt niet alleen door gestegen olieprijzen zo stellen veel analisten. Het bedrijf is vrij efficiënt bezig om haar operationele kosten te verlagen. Deze verlagingen liggen tussen de 4 en 9% per jaar. Verder duiden veel analisten op de projecten zoals Gorgon, Wheatstone LNG en Permian Basin die meer omzet en winst kunnen brengen.

Fors dividend Chevron

Op basis van de recente analistentaxaties heeft het aandeel Chevron nu één van de hoogste dividendrendementen van de Amerikaanse beurs.

De consensus van het dividend ligt op 4,34 dollar per aandeel. Chevron's dividendrendement komt hiermee uit op 4,17 procent.

Dividendrendementen Chevron

De omzet van Chevron over dit jaar komt uit op 139,24 miljard dollar. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2016 toen het bedrijf 110,48 miljard dollar verdiende.

Historische omzetten en resultaten Chevron in beeld plus taxaties 2017

historische koersen

De analisten rekenen voor 2017 op een nettowinst van 8,53 miljard dollar. Over dit jaar ligt de analistenconsensus op een winst per aandeel van 4,38 dollar. De koerswinstverhouding komt zodoende op 23,76 te liggen.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Chevron's marktkapitalisatie 195,93 miljard dollar.

Het aandeel sloot dinsdag op 104,06 dollar.

Historische koersen Chevron

historische koersen chevron

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.