Enorme koersdaling Intel in oktober, dreiging van AMD en NVIDIA

Het aandeel Intel maakte in oktober een soor minicrash mee. Het aandeel verloor bijna 20 procent van haar waarde. Dit is opzich niet zo verwonderlijk want marktbreed gingen de aandelen in oktober omlaag maar Intel kreeg wel heel erg forse klappen. Eerder in augustus verloor het aandeel ook binnen een paar handelsdagen ruim 23 procent van haar waarde (van 63 dollar naar 48 dollar). Dit jaar staat Intel ruim 23 procent lager terwijl de S&P500 circa 15 procent lager staat.

Analist Crispus Nyaga die voor seekingalpha analyses schrijft stelt dat het aandeel al langer een underperformer is. Hij duidt verder op de druk van zowel AMD (dat Xilinx over gaat nemen) als van Nvidia (dat record na record aan elkaar rijgt). Dit zijn forse bedreigingen volgens de analist maar hij stelt wel dat het dividend vrij stabiel oogt.

Marktaandelen Intel en AMD

Intel amd marktaandeel

Bron: Passmark

De bovenstaande grafiek van Passmark laat de marktaandelen van AMD en Intel zien in de markt voor centrumprocessors (CPU's). We zien dat tot eind 2016 juist Intel de groeier was maar dat sinds begin 2017 AMD juist marktaandeel wint. De markt is dus voor het overgrote deel in handen van deze beide spelers.

Apple valt weg als grote klant

Intel gaat verder Apple als hele grote klant verliezen. Apple is voornemens om haar chips voortaan zelf te gaan produceren. Hierdoor valt er voor Intel een bedrag van 1,5 miljard dollar a 2,3 miljard dollar weg. Verder heeft Intel oponthoud met de productie van haar 7nm chips en heeft deze tot 2022 uitgesteld. Daarentegen gaat Apple soortgelijke chips ook zelf maken (volgend jaar gereed is de planning). AMD heeft dergelijk 7nm chips al sinds 2019 op haar plank liggen.

Ook terugval in de grafische tak

Ook in de markt voor grafische videokaarten (GPU's) ziet Intel een verval. In 2018 had het bedrijf hier nog ruim 70 procent van de markt in handen; dit is nu gedaald naar 64 procent. Zowel AMD als Nvidia zijn hier juist opkomend in zo lezen we op Statista. Verder zullen AMD en Nvidia de onderdelen van ARM holdings ook nog gaan integreren.

Intel beurskoers afgelopen 3 jaar

Intel koers

Het aandeel noteert nu bij een niveau van rond de 44 dollar rond haar 3-jaars dieptepunten. De piek van circa 66 dollar, net iets voordat de coronapandemie toesloeg, was haar hoogste niveau ooit.

Intel Q3: wel iets meer omzet dan verwacht

De omzet van de producent van halfgeleiders Intel over het voorbije kwartaal was marginaal meer dan de meeste analisten op Wall Street getaxeerd hadden. De omzet zakte van 19,19 miljard dollar naar 18,33 miljard dollar zo bleek uit een verslaglegging. De markt rekende op 17,14 miljard dollar.

Het nettoresultaat kwam uit op 4,28 miljard dollar (de verwachtingen van de markt lagen op 4,35 miljard dollar). Een jaar terug in hetzelfde kwartaal was het nettoresultaat nog 5,99 miljard dollar. Zodoende kwam het resultaat per aandeel uit op 1,02 dollar.

Consensus resultaten Q3 Intel

koersdata

Over het huidige boekjaar komt de omzet van het bedrijf uit Santa Clara volgens de analisten uit op 75,32 miljard dollar. Dit is vrij beperkt meer dan de omzet over 2019 toen het concern 71,97 miljard dollar verdiende.

Historische omzetten en resultaten Intel in beeld plus taxaties 2020

koersgrafieken

Intel kantoor ©

Intel
Intel


Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 20,73 miljard dollar. Volgens de jongste analistenconsensus houdt het bedrijf over dit jaar een winst per aandeel van 4,89 dollar over. Zodoende komt de koerswinstverhouding op 9,06 uit.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,32 dollar. Het dividendrendement komt hiermee op 2,98 procent te liggen. Het doorsnee dividendrendement van de halfgeleiders sector ligt op een nihile 0,16 procent.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Intel 's marktkapitalisatie 199,97 miljard dollar. Het aandeel Intel was de afgelopen 12 maanden vrij bewegelijk. Gemeten vanaf november vorig jaar staat het aandeel Intel 20 procent in het rood. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 44 en de 69 dollar.

Het aandeel sloot dinsdag op 44,28 dollar.

Historische koersen Intel

koersgrafieken intel

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.