AXA IM: ECB kondigt nieuwe lening aan in maart

De Europese Centrale Bank (ECB) zal in maart een nieuwe TLTRO-lening aankondigen. Dat verwacht Laurent Clavel, hoofd macro-economisch onderzoek van vermogensbeheerder AXA IM. Met de ‘teltro’s’ kunnen banken zeer goedkoop lenen bij de ECB, onder voorwaarde dat ze dit weer uitlenen aan bedrijven en huishoudens.

Het TLTRO programma volgde in 2014 op de LTRO-leningen (Long Term Refinancing Operation) van de ECB, waarbij de T staat voor ‘targeted’: de leningen hadden het stimuleren van bankfinanciering als doel.

Na afloop van de vorige ECB-vergadering zei president Draghi dat de TLTRO-leningen slechts waren ‘genoemd’. De centrale bank wil zich niet vastleggen, analyseert Clavel, maar de faciliteit achter de hand houden als een mogelijkheid. AXA IM verwacht in maart de aankondiging van een nieuwe ronde, gezien de ‘uitdagingen’ waarmee banken kampen: een deel van de TLTRO leningen moet worden terugbetaald, terwijl een ander deel gezien de korte resterende looptijd niet meer geldt als dekking onder de Basel III-regels. Daarnaast rekent AXA IM op een lagere economische groei in 2019 dan de ECB voorziet (1,4% versus 1,7%).

Voor het Amerikaanse monetaire beleid heeft AXA IM de verwachtingen bijgesteld naar twee renteverhogingen dit jaar en geen enkele meer in 2020; eerst werd nog uitgegaan van drie ‘hikes’ door de Fed in 2019 en één aan het einde van 2020.