Invesco: Vooral ‘nieuwe’ Chinese economie A-aandelen interessant

Na de marktcorrectie in 2018 behoren Chinese A-aandelen tot de meest waardevolle beleggingen ter wereld. Dat stelt Kevin Chen, chief investment officer bij vermogensbeheerder Invesco Great Wall.

Chen is ervan overtuigd dat de Chinese aandelenbeurzen op het vasteland, waar deze A-aandelen staan genoteerd, steeds efficiënter zullen worden en tegelijkertijd volop mogelijkheden bieden. Vooral aandelen van bedrijven die voortvloeien uit de nieuwe Chinese economie en een steeds groter deel van de Chinese A-aandelen indices vertegenwoordigen zijn interessant. Een actieve benadering kan beleggers helpen de risico’s in deze nog steeds jonge markt te minimaliseren.

De Chinese economie wordt namelijk steeds meer gedreven door bedrijven die consumentengoederen produceren of actief zijn in de technologiesector. Deze bedrijven vertegenwoordigen ook een steeds groter deel van Chinese A-aandelen indices. Waar in 2007, de CSI 300 benchmark nog maar voor 18,4% uit dit soort aandelen bestond was dit in 2017 al gestegen tot 35,3%. In deze periode boekte ‘nieuwe’ Chinese economie aandelen een rendementsstijging van 103%. Ter vergelijking, oude Chinese economie aandelen, zoals de grondstoffen- en industriesector, boekte over dezelfde periode een negatief rendement van 29% en zagen hun aandeel in de CSI 300 teruglopen van 53,6% tot 25,7%.

Het wordt voor beleggers medio 2019 ook makkelijker om te profiteren van ontwikkelingen in de Chinese technologiesector. De Chinese tegenhanger van de Nasdaq, de technology-innovation board, wordt dan namelijk gelanceerd op de beurs van Shanghai. Ook hebben meerdere grote indexbouwers aangekondigd Chinese A-aandelen toe te voegen aan hun aandelenindices.

Chen noemt echter ook een paar risico’s. Het toe- en uittreden tot de Chinese aandelenbeurzen wordt gereguleerd waardoor sommige succesvolle bedrijven zich niet op de A-aandelenmarkt kunnen vestigen. Aan de andere kant voert Beijing veel nieuwe regelgeving door die gunstig is op de lange termijn, maar tijdens de implementatieperiode voor extra volatiliteit kan zorgen. Een actieve manager die de lokale markten goed kent kan beleggers volgens Chen helpen deze risico’s te verminderen.