Veilige havens herstelden best van turbulent vierde kwartaal 2018

De meeste aandelenmarkten handelen nog steeds onder hun niveaus van september 2018, maar bedrijfsobligaties en zeker staatsobligaties zijn een stuk beter hersteld, zo blijkt uit de ‘Grafiek van de week’ van vermogensbeheerder DWS.

Na een turbulent vierde kwartaal in 2018 werd het in 2019 een stuk rustiger voor de financiële markten. In zijn ‘Grafiek van de week’ bekijkt DWS de verschillende activaklassen en in welke mate ze hun verliezen van eind 2018 hebben goedgemaakt.

“Veel aandelenindexen zijn dit jaar met meer dan 10 procent gestegen. Toch blijven de meeste markten onder het niveau van september 2018. Van de grootste indexen zijn de opkomende markten de enige die de verliezen van het vierde kwartaal van 2018 volledig hebben terugverdiend. Ook de indices van bedrijfsobligaties hebben de eerdere verliezen goedgemaakt. Grondstoffen noteren tot nu toe gemiddeld genomen lager dan in september.

Investeringen in veilige havens zoals staatsobligaties, presteerden het best: na hun sterke run in het vierde kwartaal van 2018 bleven ze dit jaar positieve resultaten leveren, wat een positief rendement opleverde dat boven het pure coupon-inkomen lag. Goud presteerde het best: de koers steeg eind 2018 sterk en bleef dit jaar stijgen.

De omslag in het monetaire beleid bleek zeer nuttig om het marktsentiment te doen omkeren. Maar in de toekomst kan het voor centrale banken moeilijk zijn om de financiële markten te blijven ondersteunen. Hoewel de markten misschien enthousiast zijn over goedkoop geld, waarderen ze meestal de achterliggende reden niet, zoals bleek na de recente bijeenkomsten van de Fed en de ECB.”

Indexperformances

Rendementen over de afgelopen 5 jaar

Rendementenbeleggingen