La Financière de l’Echiquier lanceert een impactfonds dat zich richt op de klimaattransitie in België

La Financière de l’Echiquier (LFDE), pionier op het gebied van beursgenoteerde impactbeleggingen in Frankrijk, lanceert in België een impactfonds dat zich richt op de selectie van Europese bedrijven die bijdragen tot de energie- en milieutransitie.

Dit fonds belegt in Europese aandelen op basis van de ESG-analysemethode van LFDE en een eigen methodologie waarmee een ‘Klimaatvriendelijkheidsscore’ voor bedrijven vastgesteld kan worden.

Deze innovatieve methodologie, die is ontwikkeld in samenwerking met I Care & Consult, een onafhankelijke expert op het gebied van klimaatengineering, omvat drie beoordelingscriteria:

- Klimaatgovernance (30% van de score) kijkt naar op welk niveau binnen bedrijven de klimaatstrategie wordt aangestuurd, naar de integratie van klimaatcriteria in de beloningsregeling voor leidinggevenden en de inachtneming van fysieke risico's of transitierisico's.
- Klimaatengagement (60%) beoordeelt de kwaliteit van de klimaatroutekaart, de integratie van biodiversiteit, de toeleveringsketen en het traject van het bedrijf. - Just Transition (10%) kijkt naar de gevolgen van het klimaattraject van het bedrijf voor de werkgelegenheid en de toegankelijkheid van producten.

Het beleggingsproces is zeer veeleisend en integreert klimaatkwesties in elk van de selectiefasen. Het onderscheidt zich door zijn gediversifieerde aanpak, die gericht is op drie types ondernemingen die representatief zijn voor de Europese economie, in alle sectoren, met een beurswaarde van meer dan € 100 miljoen:

- ‘Oplossingen’: bedrijven die producten en diensten leveren die de CO2-uitstoot van hun klanten helpen verminderen.
-‘Pioniers’: bedrijven met het meest ambitieuze klimaatbeleid. Ze hebben een systemische impact en zijn cruciaal voor de implementatie van betere werkwijzen in hun ecosysteem.
‘-Transitie’: ondernemingen die starten met hun transitie en de integratie van klimaatkwesties in hun strategie. Dit is een essentiële categorie omdat we niet aan de klimaattransitie kunnen bijdragen zonder dat alle spelers in de economie meedoen.

Olivier de Berranger, gedelegeerd algemeen directeur en CIO van LFDE, zegt: ‘We zijn ervan overtuigd dat impactbeleggen effectief kan bijdragen aan de klimaatuitdaging door kapitaal doordat kapitaal instroomt in verantwoordelijke bedrijven die hard werken aan hun klimaattransitie. Hoewel de klimaatuitdaging een risico vormt, kan dit ook een aantrekkelijk beleggingsgebied zijn en een bron van rendement voor bedrijven, beleggers en de Europese economie.