"Prestatie small cap waarde-aandelen geen duurzame markttrend"

De VS kent een sterke economische groei. Waarde-aandelen floreren. Met name small cap waarde-aandelen die tien jaar lang in de schaduw stonden van de snelgroeiende groeiaandelen doen het goed. De vraag is of dit terecht is, aldus Qie Zhang, beleggingsstrateeg aandelen Noord-Amerika bij abrdn. “De focus moet op kwaliteit liggen.”

Concurrentievoordeel

“De huidige vlucht naar small cap waarde-aandelen zien we bij abrdn als een tijdelijke dash for trash in plaats van een duurzame markttrend. Aan deze small cap beursfondsen hangt doorgaans een lange lijst met zwakke punten: ze hebben lage toetredingsdrempels, ze hebben doorgaans een beperkt prijszettingsvermogen en hun balansen worden gekenmerkt door hoge schulden. Het is onwaarschijnlijk dat ze op de lange termijn stelselmatig rendement genereren dat hoger ligt dan hun kapitaalkosten”, aldus Zhang.

“Kwaliteitsbedrijven daarentegen hebben een beter groeipotentieel, prijszettingsvermogen en meer kans om hun winst en cashflow te laten groeien”, stelt Zhang, “zelfs als de kapitaalkosten stijgen vanaf het huidige dieptepunt. Bedrijven die deze kenmerken hebben en zich richten op thema's die de komende jaren belangrijk zijn, bieden aantrekkelijke beleggingskansen.”

'Verborgen juweeltjes'

“Onder small cap bedrijven bevinden zich pareltjes die snel over het hoofd worden gezien omdat analisten ze niet of nauwelijks volgen. Dit kan mooie beleggingskansen bieden voor beleggers met de juiste expertise en geduld”, weet Zhang. “Bestuurders van small caps zijn eerder geneigd de dialoog met aandeelhouders aan te gaan dan grotere sectorgenoten en staan doorgans meer open voor feedback, waardoor aandeelhouders meer invloed kunnen uitoefenen.”

Hi-tech

“Met een beetje gedegen onderzoek zijn er juweeltjes te vinden in de techsector. Deze ondernemingen maken bijvoorbeeld software om cyberaanvallen te voorkomen tot bedrijven die hoogwaardige halfgeleiderapparatuur produceren. De technologiesector wordt gedreven door krachtige markttrends, wat betekent dat de beste bedrijven voldoende ruimte hebben om te groeien.”