Pimco: Vooruitzichten obligaties verbeteren nu risico op recessie VS stijgt

Nu de Federal Reserve de financiële teugels aantrekt om de hoge inflatie te beteugelen, die ook een impact heeft op consumenten, neemt de kans op een recessie toe. Dat werkt in het voordeel van obligaties, volgens Marc Seidner, CIO Non-traditional Strategies bij Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger. “Obligaties doen het doorgaans goed tijdens recessies. Als de Fed erin slaagt de inflatie in te dammen, kan dat een nog sterker scenario creëren voor vastrentende beleggingen.”

Met de verhoging van de rente van 75 basispunten heeft de Fed volgens Seidner de aanval geopend op de hoge inflatie. Maar daar hangt volgens Pimco wel een prijskaartje aan. “Beleggingscategorieën en de economie komen onder druk te staan nu de Fed de financiële voorwaarden steeds verder aanscherpt om de inflatie te beteugelen.”

Ook consumenten voelen de gevolgen van de hogere inflatie stelt Seidner. De detailhandelsverkopen zijn in mei met 0,3% gedaald, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel. Uit data van de Universiteit van Michigan blijkt dat het consumentenvertrouwen in mei is gedaald tot het laagste niveau ooit. De stijging van de hypotheekrente heeft geleid tot een vertraging van de verkoop van bestaande woningen en de start van de bouw van nieuwe woningen.

Volgens de Pimco-strateeg neemt daardoor de kans op een recessie toe. “De Federal Reserve Bank of Atlanta verwacht dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 2022 geen groei zal vertonen. Bovendien weerspiegelt de recente groeivertraging waarschijnlijk nog niet de volledige omvang van de verkrapping tot dusver, gezien de gebruikelijke vertraging tussen de verkrapping van de financiële voorwaarden en de tragere groei.”

Met een Amerikaanse 10-jaarsrente van ongeveer 3,25% kunnen Amerikaanse staatsobligaties volgens Pimco een positief reëel rendement opleveren. “Er zijn relatief defensieve delen van de vastrentende markten die nu aantrekkelijkere rendementen bieden dan we in tijden hebben gezien. Dat heeft ertoe bijgedragen dat zowel de potentiële inkomsten als de foutmarge voor beleggers zijn toegenomen.”