Argentex: veel wijst op minder grote renteverhoging VS, maar onrust in China stimuleert dollar

Thomas De Caluwé, valuta-analist Argentex

- Voorstanders van kleinere rentestap winnen aan kracht
- Covid-19 protesten lopen uit de hand in China, werkt mogelijk dollar positief
- Sterkere banencijfers VS vrijdag zou verdere versterking dollarcijfers betekenen
- Britse premier Sunak onder vuur

Dollar, cijfers en China

De ‘zero Covid policy’ die tot nu toe stug wordt aangehouden door de Chinese Communistische Partij begint barsten te vertonen. Na protesten in Shenzhen, gingen ontevreden Chinezen dit weekend ook de straat op in andere steden. De Chinese overheid reageerde door mediacensuur en de schuld te leggen bij ‘buitenlandse krachten’.

De geopolitieke onrust heeft mogelijk een positief effect op de dollar, die wordt gezien als een ‘veilige haven’ door investeerders. De Yuan daarentegen zwakte verder af.

Vorige week woensdag kwamen de vergaderingsnotulen uit van de Fed meeting in Oktober. Deze zijn van belang omdat ze een kijkje geven in de innerlijke werkingen van de besluitvormingscommissie binnen de Amerikaanse centrale bank. Uit de notulen bleek dat het merendeel voorstander is om de renteverhogingen in de nabije toekomst te temperen.

Dit nieuws, gekoppeld met inflatiecijfers voor de maand oktober (waaruit blijkt dat prijsdruk in de VS mogelijk zijn piek heeft bereikt), versterken het beeld dat de Fed met slechts 0,5% de rente zal verhogen in December.

Vrijdag staan in de VS ook de banencijfers op het programma. Dit zal naar verwachting tonen dat er 208.000 banen werden gecreëerd in de maand november. Een beter resultaat leidt mogelijk tot dollar sterkte, aangezien een sterke economie de Fed meer speelruimte geeft om rente op te schroeven. Vice versa leidt een slechter resultaat mogelijk tot dollar zwakte.

In Europa zijn alle ogen op de inflatie

Woensdag worden Europese inflatiecijfers voor de maand November vrijgegeven. Dit is de voornaamste maatstaf voor het rentebesluit van de ECB. Naast de eurozone als geheel, komen ook data uit voor Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Op Spanje na, verwachten economen dat inflatie voor deze landen is afgenomen maand op maand.

Volgens economen is de kans groot dat inflatie binnen de Eurozone voor de tweede maand op rij boven de 10% uitvalt. Ook vicepresident Luis de Guindos deelt deze mening: ‘In de komende maanden zal inflatie boven de 10% blijven hangen’ gaf hij laatst aan in een interview. Moest dit inderdaad zo zijn, zou dit de kans op een derde forse renteverhoging met 0,75% in de laatste ECB-meeting van het jaar verhogen.

Als de Fed zich matigt, zou dit betekenen dat de ECB voor de eerste keer dit jaar kiest voor een sterkere verhoging dan de Fed. Deze omgekeerde wereld zou zich ook uit kunnen spelen in de euro-dollar koers, die dit jaar fors sterk is gezakt vanwege het feit dat de Fed een meer agressief beleid voert dan haar Europese tegenpool.

Inflatie europa

Sunak heeft het moeilijk, druk op het pond dreigt

In het Verenigd Koninkrijk ligt de regering Sunak onder vuur. Vorige week werd de eerste minister gedwongen om een stemming over belangrijke woningbouwplannen in te trekken, toen bleek dat een meerderheid binnen de partij tegen zou stemmen.

Sunaks meest recente hoofdpijndossier gaat over onshore-windenergie. Dit is sinds 2016 aan banden gelegd, maar krijgt steeds meer steun binnen de Conservatieve Partij, inclusief ex-premiers Boris Johnson en Liz Truss.

Zijn eigen partij in het gareel houden, blijkt een enorme uitdaging voor Sunak. Aangezien hij nooit een algemene verkiezing heeft gewonnen, geniet hij ook niet van de interne steun die een Johnson bijvoorbeeld wel had in 2019.

Mocht dit blijven voortduren, komt het pond mogelijk onder druk te staan. Een overheid die haar eigen agenda niet uit kan voeren, blijft traditioneel gezien niet lang overeind.