5 beleggingstips van AllianzGI

Wie van 2019 een goed beleggingsjaar wil maken, dient actief en selectief te zijn, aldus Neil Dwane, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder AllianzGI. In zijn ‘2019 outlook: active selection is essential’ geeft hij vijf tips hoe om te gaan met de volatiele en minder liquide markten.

“De hogere rentes in de VS en het minder soepele beleid van de Fed en de ECB veroorzaken in 2019 meer volatiliteit. De wereldeconomie versplintert verder, een trend die in 2018 begon en volgend jaar doorzet”, aldus Dwane.

Dwane verwijst ook naar de handelsconflicten en de politieke onzekerheid die boven de markten hangen, terwijl de vrees voor stijgende rente en inflatie kan toenemen in de VS, het VK, Duitsland en Japan omwille van hoge olieprijzen en de krappere arbeidsmarkten.

“De afgelopen jaren vertoonden beleggers kuddegedrag. Dat heeft ze geen windeieren gelegd, maar wie zo doorgaat zal waarschijnlijk waarde vernietigen in plaats van waarde creëren. In een periode met lagere correlaties tussen verschillende activa, een hogere volatiliteit en lager rendement – met name voor aandelen - is een actieve houding essentieel om succesvol op de financiële markten te navigeren”, aldus Dwane.

De vijf tips van Neil Dwane:

1: Wees selectief. Schrijf niet meteen hele regio’s of markten af op basis van een gebeurtenis, zoals de Brexit. Het is belangrijk om na te gaan welke aandelen of sectoren het goed kunnen doen bij welke scenario’s.
2: Bescherm jezelf tegen inflatie. Wereldwijd neemt de inflatiedruk toe naarmate de consumentenprijzen stijgen. Beleggers kunnen aandelen, grondstoffen en vastgoed overwegen als natuurlijke inflatiehedges. Aandelen wereldwijd en grondstoffen zien er nog steeds goed uit.
3: Blijf zoeken naar inkomsten. De jacht op rendement houdt aan zolang de rente laag is. Investment grade en high yield bonds in zowel de VS als in Europa worden op de proef gesteld, hoewel de kredietfundamentals wereldwijd stabiel zijn.
4: Wees tegendraads. Diversificatie als strategie werkt niet zo goed, omdat door het soepele monetaire beleid veel activaklassen verkeerd zijn geprijsd. Out-of-consensus thema’s kunnen gunstig uitpakken.
5: Zoek naar alpha bij disruptie. Verstoring van de markten door politiek en techniek zorgt wereldwijd voor winnaars en verliezers. Actief onderzoek en analyse verbeteren de kansen op het vinden van alpha.