10de verjaardag van de Amerikaanse stierenmarkt, wat nu?

Door Ritu Vohora, Investment Director Equity Team, M&G Investments

Iedereen herinnert zich nog wat hij deed op die fameuze 9 maart 2009. Op die dag, midden in de subprimecrisis, bereikte de S&P 500 Index, die de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten omvat, een dieptepunt van 677 punten. Tien jaar later is deze index bijna continu gestegen en ligt hij dicht bij de belangrijke grens van 2.800 punten.

Rituvohora
Ritu Vohora

Gezien het wantrouwen van veel investeerders ten aanzien van de markt en de defensieve positionering ervan, kan dit een Pyrrusoverwinning zijn. Terwijl de centrale banken een grootschalig monetair stimuleringsprogramma begonnen, wat tot hogere koersen en lagere obligatierendementen leidde, moesten beleggers beroep doen op andere inkomstenbronnen.

Proxy-obligatieaandelen (bedrijfsaandelen die qua rendement, groei en dividend vergelijkbaar zijn met obligaties) zijn een must geworden voor elke portefeuille. Ook technologiebedrijven zijn populair geworden, omdat ze beschouwd worden als groeipolen in een slappe omgeving, dankzij de groei van e-commerce en online adverteren. Een investering in de technologiesector, o.a. in de reuzen Facebook, Alphabet en Netflix, zou over een periode van 10 jaar 574% hebben opgeleverd [1].

De sectoren die hebben geprofiteerd van extreem goedkope evaluaties over de voorbije 10 jaar, werden opmerkelijk beloond. Nog voor de de technologiesector claimde de consumptiegoederensector - waartoe de reus Amazon behoort - de titel van beste speler, met een rendement van meer dan 650% [2].

Dit was echter niet het geval voor sectoren met grondstoffenbedrijven, zoals chemische bedrijven of cementproducenten, maar ook voor telecommunicatiebedrijven. De energiesector boekte de slechtste prestaties in tien jaar tijd, met een rendement van slechts 83% [3].

En wat nu?

Zal deze "bull market" aanhouden ? Of luidt de vertraging van de wereldwijde groei een brutale stop of zelfs een recessie in ?

Het beeld is niet zo somber. In de Verenigde Staten vertraagt de groei weliswaar, maar dat betekent niet dat de groei volledig is gestopt. Bovendien heeft de recente ommezwaai van de Amerikaanse Federal Reserve inzake de rente, van agressieve monetaire verstrakking naar de wens om terug een soepeler beleid te voeren, de beleggers de broodnodige rust bezorgd na de turbulentie van de laatste maanden van 2018.

De nieuwe beleidslijn van de Fed heeft tot gevolg dat de koers van de Amerikaanse dollar wordt gekalmeerd, wat niet alleen voor Amerikaanse aandelen een positief klimaat biedt, maar ook voor aandelen uit de opkomende markten (waar in dollars luidende schulden profiteren van een zwakkere Amerikaanse munt).

Wat aandelen betreft moeten we naar de fundamentals kijken. Over het algemeen geeft men in het laatste stadium van een stierenmarkt en een volwassen bedrijfscyclus de voorkeur aan kwaliteitsbedrijven met sterke kasstromen en een veerkrachtig bedrijfsmodel. Microsoft is daarvan een goed voorbeeld. Het heeft recurrente inkomsten, omdat het zijn activiteiten wist te heroriënteren van een eenvoudige softwareprovider naar een op abonnementen gebaseerd model. Bedrijven met een positieve balans en netto kaspositie zullen bestand zijn tegen de volatiliteitsgolf die meestal gepaard gaat met de laatste fase van een stierenmarkt.

Wij zijn van mening dat wereldwijde aandelen aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan obligaties. Momenteel bedraagt de risicopremie op aandelen (d.w.z. het verschil tussen het rendement op het eigen vermogen en het rendement op obligaties) meer dan 6%. Het is dus een meer dan toereikende vergoeding voor het extra risico dat beleggers moeten nemen bij het aanhouden van aandelen.

Wanneer zal de stierenmarkt zijn laatste adem uitblazen en wat zal dit in gang zetten? Alleen de tijd zal het leren. Maar de belangrijkste principes voor beleggen - selectief zijn en een gediversifieerde portefeuille aanhouden - zijn op zich al tijdloos.

[1] Bron: Datastream, periode 10/03/2009 tot 28/02/2019, totaalrendement in USD.
[2] Bron: Datastream, periode van 10/03/2009 tot 28/02/2019.
[3] Bron: Datastream, periode van 10/03/2009 tot 28/02/2019.