Blik op VS: ook de betere aandelenscreeners niet immuun voor crashes

Ondanks onze doorgaanse positieve bijdrages over het gebruik van aandelenscreeners willen we natuurlijk blijven benadrukken dat er niet 1 aandelenscreener een consistent hoog rendement heeft een een consistent laag risico. Dit is natuurlijk een utopie. Want ook in het afgelopen beursjaar gingen veel van de doorgaans succesvolle aandelenscreeners in het rood. Afgelopen jaar deden de meeste aandelenscreeners het met een verlies van 15 procent ruim slechter dan het gemiddelde Amerikaanse aandeel. En laten we het rampjaar 2008 niet vergeten want toen gingen ook de meeste aandelenscreeners bijna door 2.

Aandelenscreeners verslaan indices (2003-2018)

Maar toch zien we wel vaak stevig positieve rendementen bij groepen van aandelenscreeners die op value, momentum en kwaliteit gebaseerd zijn. Ons devies is dan ook om uw beleggingen op een mix van deze factoren te baseren. Over de afgelopen 16 jaar leverde het gemiddelde Amerikaanse aandeel circa 6,3 procent per jaar op. Tel hier nog zegge 1 procent aan dividenden op dan had u dus ruim 7 procent per jaar overgehouden. De aandelenscreeners deden het over dezelfde periode met ruim 10,7 procent per jaar gemiddeld nog beter. Tel hier nog een procent dividendrendement bij op en u zat richting de 12 procent. We merkten op dat er natuurlijk ook aandelenscreeners totaal niet gewerkt hebben over deze periode. Zo leverde de Murphy Technologie screener een gemiddeld jaarverlies op van maar liefst 5,4 procent. Ook de screener Net Insider purchases zat op 2 procent verlies per jaar. Bij de beste screeners zien onder andere die van James O’Shaughnessy (van het bekende boek ‘ What works on Wall Street’ ), de O’Neills Can Slim screener en uiteraard die van Joseph Piotroski.

Rendementen Amerikaanse aandelen en screeners

Aandelenscreeners

Data van AAII

Maar zoals we al eerder opmerkten laat u zich hier niet rijk van rekenen. Stel dat 2019 weer een rampjaar wordt dan kunnen de aandelenkoersen zo maar weer halveren. De crue is natuurlijk om ten tijde van de grote beurscrashes gewoon stil te blijven zitten. U ziet in de grafiek hier onder dat na het rampjaar 2008 de koersen weer fors opveerden en uitstappers hadden dan dus dubbelpech: grote verliezen en het mislopen van het herstel daarna.

Spreid ook over de screeners

Wanneer we echter naar de individuele rendementen van de screeners kijken dan zie we hele forse uitslagen. Dit komt deels doordat de screeners op bepaalde soorten van aandelen focussen (bijvoorbeeld alleen aandelen met beperkte koers/winst-verhoudingen, hoge omzetgroei en hoge kasstroomgroei). Stel dat deze aandelen uit de gratie gaan dan raakt die natuurlijk de screener hard. Daarnaast hebben diverse screeners dusdanig extremei filtereisen zodat er maar een handjevol verschillende aandelen gekocht kan worden. Dit levert natuurlijk ook weer een hoger risico op. Het is daarom altijd ons devies om te spreiden over de diverse screeners.