![]() Keith Wade |
De dramatische start van het jaar is volgens Schroders overdreven, met name de zorgen over de verder dalende olieprijs en de vrees dat de VS in een recessie belandt. De grootste onbekende factor is momenteel de Chinese yuan. Valt daar een significante devaluatie te verwachten? Keith Wade en Craig Botham - economen bij Schroders - denken van niet, maar houden de vreemde valutareserves in China nauwlettend in de gaten.
Als er enige stabiliteit in de koers van de yuan optreedt, de Fed geruststellende geluiden laat horen en er ook nog meevallende groeicijfers bekend worden gemaakt, dan kunnen de vooruitzichten voor de markten aanzienlijk opklaren. In dat geval maakt de ‘paniekstand’ op de Credit Suisse Risk Appetite Index zijn reputatie als contraire indicator opnieuw waar.
De volatiele markten in China hebben schokgolven door de hele wereldeconomie gezonden. Maar de uitslagen van de aandelenmarkten in de tweede economie ter wereld hebben weinig economische impact. De onrust op de aandelenmarkten is technisch van aard en niet fundamenteel, stelt Schroders .
Zorgen maakt Botham zich niet over de aandelenmarkten in China, noch wijzen de macrocijfers op een aanstaande ineenstorting van de economie. Later dit jaar kan verzwakking op macroniveau wel opspelen, als de effecten van stimulering wegebben, maar zelfs dat ziet Schroders niet als teken van een aanstaande harde landing.
De zwakte van de munt vormt een grotere bedreiging. Significante devaluaties vormen een risico voor de opkomende markten op twee fronten: scheve verhoudingen tussen valuta’s en pieken in de inflatie. Wat betreft China is schuld in vreemde valuta relatief klein en over inflatie hoeven we ons ook nog geen zorgen te maken. Het macro-economische risico van een forse afwaardering lijkt daarom voor China beperkt te zijn.
Waarom reageren de aandelenmarkten zo sterk op fluctuaties van de yuan? Schroders ziet twee oorzaken. Enerzijds is er de ondoorzichtigheid van Chinese macrocijfers en de onduidelijkheid over de beleidsintenties. Duidt een verzwakking van de yuan op economische problemen? Anderzijds is er de vrees dat de beleidsmakers de controle over de eigen valuta verliezen en een significante devaluatie zullen toelaten. Schroders verwacht wel de invoering van een zekere mate van kapitaalcontrole.
Het risico van een valuta-oorlog is wel weer toegenomen, de stap van de Bank of Japan om de rente tot negatief te verlagen wordt gezien als reactie op de scherpe stijging van de handelsgewogen yen. Schroders acht het meest waarschijnlijke scenario voor de yuan, dat de beleidsmakers in China de munt meer in lijn willen brengen met een mandje handelsgewogen valuta en niet meer direct willen koppelen aan de dollar. Een devaluatie van de munt zien de economen wel als een concreet risico.
Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl
Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.