NN IP prefereert cyclische aandelen in VS

Patrickmoonen
Patrick Moonen

NN Investment Partners (NN IP) verwacht dat de Amerikaanse winstgroei zal aantrekken tot +5,1% in het derde en +10% in het vierde kwartaal van dit jaar, ondanks de bleke winstcijfers in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal zullen de winsten naar schatting met 2,6% afnemen.

Patrick Moonen, Hoofdstrateeg Multi- Asset bij NN Investment Partners: “We maken ons geen zorgen en verwachten dat de tegenwind van het eerste kwartaal zal gaan liggen. Bij gemengde cijfers is het niet vreemd dat de aandelenmarkten moeilijk oplopen, vooral omdat er veel andere onzekerheden zijn.”

Optimisme

Moonen vervolgt: “Op een gegeven moment zullen de fundamentals voor de markten weer belangrijker worden. Zodra dat gebeurt, zullen ze waarschijnlijk inzien dat de neerwaartse risico’s voor de mondiale economie in de afgelopen maanden zijn afgenomen. De arbeidsmarkten in de ontwikkelde markten zijn nog sterk en de inkomens-, welvaarts- en sentimentsontwikkelingen wijzen op aanhoudende veerkracht in de consumptieve vraag in deze markten. Dit is vooral belangrijk omdat er voorzichtige aanwijzingen zijn dat het tij keert voor de wereldwijde productie en handel.”

Voorkeur cyclische aandelen

NN IP heeft de exposure uitgebreid naar cyclische aandelen in de VS, die het beter zijn gaan doen dan defensieve aandelen. Cyclische aandelen profiteren van een aantal gunstige factoren. Ten eerste zijn er meer bemoedigende tekenen dat de macrovooruitzichten verbeteren. Het financiële klimaat versoepelt, de kredietverlening door banken is aangetrokken en de vrees voor de Chinese economie is afgenomen. Daarnaast was de omslag in de industriële grondstoffenprijzen gunstig voor cyclische aandelen. Energie is 50% gestegen ten opzichte van het dieptepunt en de staal- en ijzerertsprijzen zijn sterk opgelopen.

Verder richten beleggers zich in hun zoektocht naar rendement meer op obligaties. Als de inflatie en de rentes in de VS stijgen, kan de aandacht meer uitgaan naar aandelen, waarbij de waarderingen een grotere rol spelen. Cyclische sectoren noteren tegen een flinke korting. Tot slot is het winstmomentum voor cyclische sectoren (met uitzondering van Energie) verbeterd, al is dit nog wel negatief.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.