T Rowe Price: wat gaat de Amerikaanse dollar doen?

Arif Husain, Head of International Fixed Income, T. Rowe Price Price

Husainarif
Arif Husain

2017 verloopt tot nu toe dramatisch voor de Amerikaanse dollar, die dit jaar ten opzichte van bijna alle belangrijke munten in de ontwikkelde en opkomende markten is gedaald. Vrijwel alle ontwikkelingen die de dollar een duw omhoog hadden moeten geven, zijn uitgebleven en de verwachting dat de regering Trump met maatregelen komt die de groei stimuleren, is inmiddels lager dan ooit. Tegelijkertijd leidt de aanhoudend zwakke inflatie ertoe dat de kans dat de Federal Reserve de rente verder verhoogt, steeds kleiner wordt. Het is bijna een “perfecte storm” voor de Amerikaanse dollar. Gezien de mogelijke gevolgen die een aanhoudende zwakte van de dollar voor de Amerikaanse inflatie en de wereldeconomie kan hebben, rijst de vraag of deze beweging nog verder zal gaan.

Ruimte om te stijgen

Na een daling van 15% ten opzichte van zijn record tegenover de euro afgelopen december en van circa 8% ten opzichte van de Japanse yen dit jaar is de US dollar op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd. Tegelijkertijd zijn sommige opkomende valuta’s zoals de Poolse zloty, de Tsjechische kroon en de Mexicaanse peso dit jaar al ruim 10% gestegen ten opzichte van de greenback.1

Wat de onderliggende situatie betreft, zien we dat de Amerikaanse economie zich van het zwakke begin heeft hersteld en op koers lijkt te liggen om dit jaar meer dan 2% te groeien. Een belangrijke oorzaak van de dollarzwakte is echter de aanhoudend tegenvallende inflatie, die het onzeker maakt of de Fed de laatste van de drie rentestappen die voor dit jaar gepland waren, kan doorzetten.

De consensus voorziet dit jaar geen renteverhoging meer, maar wij zijn hier niet zo zeker van aangezien de groei boven het potentiële groeicijfer ligt en de inflatie het dieptepunt lijkt te hebben bereikt. Het groei- en renteverschil tussen de VS en andere ontwikkelde landen zou de dollar moeten ondersteunen, hoewel deze relatie de laatste tijd kennelijk niet meer opgaat.

Knelpunten

Sinds zijn aantreden in januari heeft president Trump grote moeite om beleidsveranderingen door te voeren. Aan belasting- en infrastructuurmaatregelen zal hij hoogst waarschijnlijk niet voor eind 2017 toekomen, zodat echte begrotingsstimulering pas in 2018 te verwachten is – op zijn vroegst. En hoewel het bemoedigend is dat er in september een tijdelijk akkoord werd gesloten om te voorkomen dat de overheid geen geld meer mag uitgeven, is dit waarschijnlijk alleen maar uitstel van executie. Bovendien heeft de Amerikaanse dollar ook te lijden onder de aantrekkingskracht van de euro. Het is daarom belangrijk in de gaten te houden of de Europese autoriteiten hun retoriek tegen de zwakke dollar zullen aanscherpen uit vrees dat deze het ontluikende herstel van de eurozone-economie bedreigt. De Europese Centrale Bank heeft zijn bezorgdheid al geuit door op zijn laatste beleidsvergadering in september op te merken dat een sterkere euro de inflatie verder kan drukken.

Gemengd beeld

Het beleggingsteam is van mening dat er niet veel duidelijke factoren zijn die de aantrekkingskracht van de dollar op korte termijn vergroten; maar als de politieke ruis afzwakt, zou het niet verrassend zijn dat de dollar terrein zou terugwinnen. De valutamarkt is heel efficiënt in het inprijzen van het volgende grote verhaal. Elke vordering die Trump boekt met de implementatie van een meer groeistimulerend beleid, zal snel tot uiting komen in de prijs van de dollar.

Een andere positieve invloed waarop het beleggingsteam wijst — en die de laatste tijd op de achtergrond is geraakt — is de beschermende kracht die de Amerikaanse dollar van oudsher heeft. In tijden van crisis is hij nog steeds de valuta van voorkeur. Zijn status als “veilige haven” blijft intact.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.