Rendementen na 1 maand coronacrisis

We zien dat het coronacrisis uiteraard hele harde tikken uitgedeeld op de financiële markten. Echter, waar we midden maart nog beursdagen zagen met verliezen tot richting de 10% voor de grote indices zien we nu weer wat kalmte op de beurzen. Veel aandelen hebben al een fors herstel laten zien en we zien ook de optiepremies weer wat inzakken.

Grootste verliezen voor de luchtvaart, tourisme en olie

Topsectoren2020
Gelijk gewogen rendementen afgelopen 30, 60 en 90 dagen

De luchtvaartsector werd massaal gedumpt dit jaar. Verder natuurlijk ook harde klappen voor de olies, auto- en offshore sector. Van alle sectoren die wij meten voor alle VS en EU aandelen was alleen de telecomsector nipt in de plus over de afgelopen 30 dagen.

We zien verder dat (heel logisch) dat de rendementen van de eerste 2 maanden van dit jaar vrij vlak waren want ze zien in de tabel bijna geen verschillen met de 30-daags rendementen.

Top 30 beste aandelenlanden in 2020

Landenrendementen2020

U ziet dat de Oekraïense aandelen dit jaar als enige in de plus staan. Opgemerkt dient te worden dat deze markt heel klein en illiquide is. Landen met relatief lage verliezen zijn Turkije, Rusland en Zuid-Korea. Voor de overige landen zien we dat het gros tussen de 10 en 30% lager staat dit jaar. De Belgische aandelen doen het dit jaar met een min van 13% relatief goed. De Nederlandse aandelen staan circa 23% lager en doen het dus slechter dan het gemiddelde.

De grootste verliezen dit jaar waren voor Indonesië (-33%), Griekenland (-31%), Filipijnen (-24%) en Ierland (-24%). Voor de belegger in Indonesische aandelen is het grote verlies dit jaar niet zo'n grote ramp want over de afgelopen 10 jaar staat Indonesië op plek 4 met een rendement van 232%. We zien trouwens veel opkomende landen bij de lange termijn winnaars. Andere winnaars zijn Argentinië, Turkije, India en Pakistan zo zien we op de onderstaande tabel:

Lange termijn winnaars

Top10aandelen

De harde klappen voor de genoemde opkomende markten maken voor de lange termijn belegger dus niet zoveel uit. Hiermee onderstrepen we nogmaals dat de belegger absoluut over de grens moet beleggen want de 10-jaars rendementen van de Nederlandse en Belgische aandelen liggen straatlengtes achter op deze winnaars.