Maar 4 sectoren in de min in 2017, offshore grote verliezer

2017 was voor vrijwel alle Amerikaanse en Europese aandelen een meer dan uitstekend beursjaar. Gemiddeld stegen deze aandelen ruim 17 procent exclusief de dividendrendementen. Vrijwel alle landen staan in 2017 in de plus met uitzondering van Noorwegen dat een kleine min boekte. Zie daarvoor ook onze 'kerstkaart' met de rendementen per land hier onder.

Rendementen per land in 2017

Kerstkaartnl


We zien dus dat bijna alle landen stevig in de plus stonden. De Scandinavische aandelen deden het wat minder maar dat is op zich geen schok want in de voorgaande jaren waren zij (vooral Denemarken en Zweden) de koplopers. Per ongeluk staat Nederland hier 2x in, de correcte waarde voor Nederland is +16 procent over 2017.

Rendementen per sector in 2017

Sectoren2017

U ziet in de grote tabel hier boven dat er dus maar 4 sectoren waren die in 2017 in de min zijn geëindigd: offshore, olie & gas, telecom en tabak. Het verlies van de tabakssector is vrij opvallend want deze sector stond de afgelopen jaren doorgaans stevig in de plus (en keerde ook veel dividenden uit).

De offshoresector is echter zowel dit jaar als in het afgelopen decennium een stevige verliezer. Dit jaar werden de offshore-aandelen ruim 9,5 procent minder waard maar op de langere termijn staat de sector ook nog stevig onder water. Zo koerst deze sector nog steeds 8 procent lager dan in 2007. In de onderste tabel ziet u dat de offshoresector al jaren rode cijfers opleverde. Dito geldt ook voor de zeevaart sector die op 10-jaarsbasis het grootste verlies heeft (-25 procent).

Halfgeleiders, entertainment en brede industrie bij de winnaars in 2017

Bij de grootste winnaars dit jaar zien we hele forse rendementen. De brede industriesector won maar liefst 65 procent hetgeen echter wel door een paar extreme uitslagen veroorzaakt wordt. De halfgeleiders wonnen ruim 59 procent en deze megawinst is in lijn met de voorgaande jaren. Zo staat deze sector sinds 2007 ruim 213 procent in de plus. Veel winst was er ook voor de entertainmentsector die ruim 46 procent in waarde steeg.

Maar paar slechte sectoren: zeevaart, olie, offshore en energie

Winnaarsverliezers


De bovenstaande tabel laat zien dat bijna alle aandelensectoren op de langere termijn positieve rendementen op hebben geleverd. Het lijkt er dus op dat spreiding op basis van sectoren dan ook niet zo heel relevant meer is want als u begin 2017 willekeurig zou kiezen is de kans 56/60e dat u een positief rendement zou hebben behaald. Van de 60 sectoren die wij dekken waren er in 2017 dus maar 4 met een negatief rendement.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.