Jaarverwachtingen 2018 Van Zeijl: Galapagos aan kop, Unibail-Rodamco bij floppers

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De AEX heeft een mooi jaar achter de rug. Dat hadden de experts niet verwacht. Er werd slechts van een magere koerswinst uitgegaan. Men had een stijging van 483 naar 490 verwacht (+1,3%). Bijna niet de moeite van het risico waard. Maar heel rustigjes stoomde de AEX op naar 545, een plus van 12,7%. Er waren slechts 11 experts van de 109 die dachten dat de AEX hoger 2017 slotstand zou eindigen. De overige 98 waren te somber.

Voor het komende jaar is men wederom zeer behoudend. De gemiddelde AEX verwachting van alle 127 experts die meededen (een record aantal) ligt op 558, dat is een stijging van slechts 2,5%. De mediaan, voor de cijfernerds onder u, ligt iets hoger op 572. Ongeveer een vijfde van de ondervraagden gaat van een daling uit. De grootste optimist verwacht een stijging van 19%, de grootste pessimist een daling van 33%.

De commentaren die bij de antwoorden werden gevoegd varieerden tussen het laatste mooie jaar en het jaar dat de grote daling gaat inzetten. De meeste experts dragen de monetaire omstandigheden als belangrijkste factor voor aandelen aan. Sommige denken dat aandelen in het tweede halfjaar hier serieus last van gaan krijgen. Andere denken at het pas in 2019 gaat spelen. Over de winsten is men positief gestemd. Wel noemen diverse experts de beurs omstandigheden in de USA als risico factor. Hoge waardering, stijgende rente en de laatste loodjes van de huidige economische cyclus. Het heeft er alle schijn van dat na negen jaar economische groei er toch eens een einde aan komt, ondanks de stimulering door de lagere belastingen.

Andere belangrijkste factoren die werden genoemd zijn Trump (wanneer niet), politiek onzekerheid, o.a. door Oost-Europese revolte in de EU en Italiaanse verkiezingen en het TINA effect. Immers de rente is voorlopig nog heel erg laag.

Aandelenkeuzes 2018

Als eerste zal ik met u de keuzes van afgelopen jaar doorlopen. Die waren goed, maar ze hielden de AEX niet bij. Het lijstje met meest gekozen aandelen ging met ruim 7% omhoog. De topper van 2017, DSM (+40%), stond er ook bij. U ziet de koers rendementen en de total return rendementen. Voor als u graag het dividend er bij telt.

Aandelen2018

Ook de floppers van 2017 hadden ze goed gezien. Zowel Unibail -7% als Altice -54% stonden bij de floppers. Opvallend detail is dat Vopak (-19%) en Gemalto net buiten de floppers waren gevallen (-10% ondanks overnamebod).

Aandelenvan2018

Per saldo gingen de toppers met 7% omhoog en de floppers met 1% naar beneden. Een goede performance, zou ik zeggen. NB, ook in 2016 hadden experts als groep een prachtig resultaat neergezet. Toen zou een fictief long/short fonds netto 29% hebben verdiend.

De beste beursexpert had als topper DSM (+39,9%) en als flopper Altice (-53,6%) gekozen. Dat was gelijk ook de meest optimale keuze met een rendement van 93,4%. De top-10 is nagenoeg geheel gevuld met mensen die Altice als flopper hadden. Hij mag in januari de beurs openen met een ferme gongslag.

2018 keuzes

Gezien de uitstekende keuzes in de afgelopen jaren is het interessant om naar de toppers en de floppers van het komende jaar te kijken.

Altice is een van de meest genoemde bedrijven. De ene helft denkt dat het bedrijf het zal overleven en dat de koers daarom tot oude hoogten kan herrijzen. De andere helft denkt dat het bedrijf failliet zal gaan of in ieder geval een herfinanciering moet aankondigen. Per saldo hielden de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht. Dit zijn de aandelen die u in 2018 moet hebben. Galapagos en AEGON staan gebroederlijk op nummer 1 van de favorieten. Op ruime afstand volgens ING en Royal Dutch Shell .

Galapagosaandeel

En deze niet. Arcelor staat opnieuw bovenaan bij de floppers, net als in 2017. Toen was het geen goede keuze. Verder Unibail van wege de rentegevoeligheid en de overname van Westfield waar niet iedereen even blij mee is. AKZO staat ook bij de floopers, terwijl een aantal experts toch denkt dat het alsnog wordt overgenomen.

Aandeelvopak

Maandrapport

De verwachte eindejaarsrally kwam er, maar was wel een heel kleine. De AEX ging met 0,8% omhoog. Dat is nog heel wat, gezien de flinke dollar tegenwind. Voor de komende maand houdt het optimisme stand. 46% verwacht een stijging, 24% een daling. Dit niveau van optimisme is ongeveer gelijk aan dat van afgelopen maand.

Aandelenaex

Voor het komende halfjaar is er ook nog een bescheiden optimisme aanwezig.

Aandelenaex

De keuzes van de experts hebben in de december een kleine underperformance laten zien. Dat is opmerkelijk omdat de grootste flopper een overname bod kreeg te verwerken, waardoor het maar liefst 55% in koers steeg. Het technische herstel in Altice hadden ze uitstekend voorzien. Maar voor de komende maand halen ze daar hun geld weer snel van tafel. In al dit koersgeweld zou de goede keuze voor KPN en Unibail bij de floppers bijna niet opvallen. Maar ook die gingen flink naar beneden. Overigens hadden de IEX lezers zowel Altice en Gemalto in hun flopper portefeuille. Ik hoef u niet uit te leggen dat dat een dramatisch rendement heeft opgeleverd.

Aandeelahold

Omdat Galapagos een verhoogde kans heeft om te worden overgenomen is het logische dat het bovenaan bij de toppers staat. Verder wederom Ahold, ING en Royal Dutch Shell . Bij de floppers staat Unibail bovenaan. Het aandeel is rente gevoelig en niet iedereen is even enthousiast over de overname van Westfield.

Aandelenaexkoers

Er deden deze maand 127 experts aan de enquête mee (had ik al gezegd dat het een record is). Waarvoor mijn grootste dank. Onder de deelnemers die het afgelopen jaar de meeste keren hebben meegedaan zijn wordt als aanmoediging ook een aantal prijzen verloot.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.